Belépek a Pártba
13 november
2014
HÍR
821 látogató

Újabb állomásához ért a kormány bank-rablás sorozata

Seszták Miklós fejlesztési miniszter nincs tisztában a piacgazdaság és a bankszektor működésével, ha arról beszél, hogy 70%-os magyar arányt tart kívánatosnak a hazai bankrendszerben. Ráadásul  indoklásként Magyarország szuverenitására hivatkozik, ami értelmezhetetlen, hiszen a tulajdonos nemzetisége a rendkívül szigorúan szabályozott bankszektorban semmiben  sem befolyásolja egy bank működését.

Szakmai tévedés azt gondolni, hogy egy 70%-osan magyar tulajdonú bankszektor Magyarország érdeke lenne. Jó példa erre a 2008-as válság és Írország esete, ahol a többségében állami tulajdonú bankszektort az ír államnak kellett kihúznia a válságból súlyos gazdasági erőfeszítések árán. Hazánkban ugyanezt a válságot nem az állam, hanem a külföldi anyabankok finanszírozták, amelyek 1000 milliárd forintot pumpáltak a fiókbankokba, így húzva ki azokat a pénzügyi válságból.

Amennyiben a hazai bankszektor 70%-a – Seszták Miklós terveinek megfelelően – magyar kézbe kerülne, úgy egy gazdasági válság esetén a magyar kormány lesz kénytelen konszolidálni a bankhálózatot, méghozzá a magyar adófizetők pénzéből.

Seszták Miklós tehát hiába beszél szuverenitásról és magyar érdekről, egyértelmű, hogy a  kormánynak a külföldi tulajdonú, nem baráti pénzintézetek kiszorításával semmi más terve nincs, mint az, hogy a bankpiacot újraossza, méghozzá saját érdekkörein belül. Ennek egyik újabb állomása lehet a Budapest Bank  felvásárlása.

Bodnár Zoltán, az MLP gazdaságpolitikai főtanácsadója

 

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK