Belépek a Pártba
16 január
2018
HÍR
507 látogató

Szijjártó Péter ne rontsa tovább a magyar-amerikai kapcsolatokat!

A Magyar Liberális Párt sajnálattal állapította meg, hogy a magyar-amerikai politikai kapcsolatok – a kormány alaptalan és eltúlzott várakozásai ellenére – szemernyit sem javultak az elmúlt egy évben, Trump elnök hivatalba lépése óta.

Szijjártó Péter már járt tavaly Washingtonban, az a látogatása is kínos kudarc volt, egyetlen magas rangú tárgyalópartnerrel sem találkozott akkor. Vélhetőleg az a balul sikerült kísérlet is hozzájárult Szemerkényi Réka nagykövet leváltásához, aki persze minderről aligha tehetett. Jelzésértékű, hogy Szijjártó Pétert most sem fogadta sem Rex Tillerson külügyminiszter, sem John Sullivan első helyettes, csak helyettes államtitkári szintet biztosítottak számára.

Ideje lenne felismerni, hogy csupán üres szavakkal, hízelgéssel, törleszkedéssel a kapcsolatok nem javíthatók. A magyar-amerikai kapcsolatok romlásának okai szerteágazók: részben bel-, részben külpolitikai természetűek. Az amerikaiak számos alkalommal nyilvánosan is bírálták a magyar közállapotokat, a sajtószabadság korlátozását, a jogbizonytalanságot, az amerikai gazdasági érdekeket is sértő kiterjedt korrupciót, a fontos amerikai intézmények, például a CEU elleni durva támadást.

Washington aggodalommal követi Orbán Viktor pávatáncát, kiszámíthatatlan külpolitikáját, az oroszokkal fenntartott közeli és átláthatatlan kapcsolatokat, a magyar kormány keleti diktatúrákhoz való közeledését, és a kínaiak európai befolyásszerzésében játszott szerepét.

A Magyar Liberális Párt szerint félő, hogy a külügyminiszter azt akarja elérni Washingtonban, hogy ne indítsák el a magyar vidéki sajtónak kiírt pályázatot, mert a kormány beavatkozásnak tekinti azt a magyar választásokba. A Liberálisok felszólítják Szijjártó Pétert, hogy ne térjen vissza a harminc éve elavult pártállami módszerekhez, és ne rongálja tovább a magyar-amerikai viszonyokat.

Ha a magyar kormány tényleg javítani kívánja a magyar-amerikai kapcsolatokat, amire egyébként Magyarországnak nagy szüksége lenne, akkor azokat az okokat kell először megszüntetnie, amelyek a kapcsolatok romlásához vezettek.

 

A fotón Szijjártó Péter az amerikai Külügyminisztérium washingtoni épülete előtt nyilatkozik (Szerző: Szémann Tamás)
Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK