Belépek a Pártba
01 március
2018
HÍR
417 látogató

Szent-Iványi István: a lényeges kérdésekről nem esett szó az osztrák-magyar találkozón

A Liberálisok üdvözlik a Magyarország és Ausztria közötti szoros partneri kapcsolatot és a kölcsönös készséget a két ország közötti nyitott kérdések tárgyalásos úton történő rendezésére. Azt már kevésbé tartjuk örvendetesnek, hogy az élénkülő kapcsolatok szinte kizárólag a populista Szabadságpárt (FPÖ) vezető politikusaival folytatott tárgyalásokra szorítkoznak. Karin Kneissl külügyminiszter budapesti látogatását követően a tervek szerint még ebben a hónapban hozzánk látogat Norbert Hofer közlekedési miniszter, a populista Szabadságpárt elnöke, majd pedig Herbert Kickl belügyminiszter, ugyancsak a Szabadságpárt politikusa.

A külügyminiszteri találkozót követő sajtótájékoztató alapján úgy tűnik, hogy elsősorban azokkal a kérdésekkel foglalkoztak a miniszterek, amelyekben nincs igazi nézetkülönbség: a migrációval és az EU nyugat-balkáni bővítéssel. Szemmel láthatólag a vitás ügyeket a szőnyeg alá söpörték. Elgondolkodtató az is, hogy a két szárazföldi ország külügyminisztere nagy bizonyossággal állította: a tengeri határok megvédhetőek. Talán hitelesebb lenne ez az álláspont egy tengeri határokkal rendelkező ország részéről.

A valódi fontos nyitott kérdésekről a sajtótájékoztató szerint nem sok szó esett. A külföldi, köztük a magyar munkavállalók családi pótlékának csökkentéséről, a külföldi munkavállalók jogainak tervezett további korlátozásáról nem beszéltek. Meglepő módon ezekben az ügyekben a magyar kormány Brüsszel közbenjárását várja. Azét a Brüsszelét, amelyet plakátkampányokon ócsárol, és aminek álláspontja szerint a tagállamok belső ügyeihez semmi köze nincsen.

A sajtótájékoztatón nem esett szó az EU új hétéves költségvetési tervén belül az osztrákok által javasolt korlátozásokról, az agrártámogatások és a kohéziós alapok csökkentéséről sem, valószínűleg azért, mert a magyar fél ezekről a kérdésekről sem folytatott érdemi eszmecserét. Nem hallottunk arról sem, hogy a határokon kialakult torlódások és érthetetlen forgalomlassítások ügyét szóba hozta volna a magyar külügyminiszter.

A Liberálisok üdvözlik, hogy az osztrák kormány az Európai Bíróságnál megtámadta a Paks 2 nukleáris erőmű európai bizottsági jóváhagyását. A jóváhagyással az Európai Bizottság súlyos hibát követett el, aminek az árát sajnos mi, magyar adófizetők fogjuk megfizetni. A felek erre a fontos kérdésre sem vesztegettek sok szót. A Liberálisok a kétoldalú kapcsolatok javítását helyeslik és támogatják, de nem azon az áron, hogy egyetlen lényeges magyar érdekért sem áll ki a kormány.

Szent-Iványi István, a Liberálisok külügyi szakpolitikusa 

Szent-Iványi István sajtótájékoztatója visszanézhető a Liberálisok Facebook-oldalán:

https://www.facebook.com/magyarliberalisok/videos/1734190889934892/

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK