Belépek a Pártba
02 október
2015
HÍR
577 látogató

Szabadai Viktor nyílt levele a fővárosi képviselőkhöz a Liberálisok dugódíj koncepciójáról

Tisztelt Képviselő Asszony / Úr!

Engedje meg, hogy ezúton mutassam be Önnek és egyúttal megfontolásra ajánljam a Magyar Liberális Párt dugódíj bevezetéséhez készített javaslatát, ill. annak kivonatát.

A budapesti úthasználati díj, az ún. dugódíj bevezetésének szükségessége egyrészt adódik a 4-es metró támogatási szerződéséből eredő kötelezettségünkből, másrészt a főváros fokozódó telítettsége, zsúfoltsága, a környezetszennyezés mértéke is indokolttá teszi az intézkedést. Javaslataink elsősorban a Budapesten élők életminőségének javítását szolgálják, céljuk nem a pénzbehajtás, hanem a környezeti- és zajártalmak hatékony csökkentése, a mindennapos közlekedési dugók felszámolása.

Meggyőződésünk, hogy javaslatcsomagunk haszna, hatása jelentős, bevezetése indokolt, de a valódi érdemi eredmények csakis a felsorolt rövid- és hosszútávú intézkedések együttes alkalmazásával érhetők el.  Elhibázottnak tartjuk a további metróépítés, vonalfejlesztés leállítását, a város jelenlegi vezetésének elzárkózását a munkálatok befejezésétől, hiszen látható, hogy az M4-es vonal jelenlegi állapotában – félkész torzóként – képtelen produkálni a tervezett utasszámot, mivel a vonal nem éri el a külvárosok sűrűn lakott térségeit. Ugyanúgy indokolt lenne az M3-as vonal befejezése is.

Rövidtávú javaslataink:

Az M0-as körgyűrű használatának újbóli ingyenessé tétele és az elhibázott útdíj-törvény negatív hatásainak mielőbbi megszüntetése.

A város stratégiailag kiemelt pontjain P+R parkolók létesítése: a korábban elindult, ám 2010 óta sajnos jelentősen lelassult P+R program folytatása, többek olyan meghatározó helyeken, mint Újpest Városkapu, M3-as és M5-ös autópályák bevezető szakaszai, Mexikói út, Örs vezér tér, Népliget, Kelenföldi pályaudvar, Óbuda.

A P+R parkolók használói számára kedvezményes napi, havi és éves bérlet biztosítása a tömegközlekedési eszközökre.

Hosszútávú javaslataink:

Az M0-ás körgyűrű befejezése

Az M3-as metró befejezése Káposztásmegyerig

Az M4-es metró befejezése pesti oldalon a Bosnyák téren át Újpalotáig, budai oldalon a gazdagréti lakótelepig

További P+R parkolók építése, célként kitűzve a 30.000 férőhely elérését. (pl. Bécsben már ma is ennél több P+R férőhely található)

Albertfalvai híd megépítése

Ezen intézkedések és fejlesztések mellett vezethető be és működtethető hatékonyan az ún. dugódíj a fővárosban, amely alkalmazására egysávos rendszert tartunk kivitelezhetőnek. A főváros történelmi belvárosához tartozó területek képeznék a dugódíj-zóna legbelsőbb magját (City), amelyhez a legdrágább behajtási díj tartozna, a város e zónán kívül eső területei pedig csökkentett behajtási díjjal lennének megközelíthetők. A zónákon belül lakók természetesen mentesülnének a díjfizetési kötelezettség alól.

Bízunk benne, hogy javaslatcsomagunk hozzájárul a Budapesten élők életminőségének jelentős javításához úgy, hogy közben az M4-es metró támogatási szerződésében foglalt, a dugódíjra vonatkozó kötelezettségünknek is eleget tehetünk. Javaslatcsomagunk részleteiről természetesen készek vagyunk egyeztetni, és tisztelettel várjuk javaslatait, észrevételeit.

Budapest, 2015. október 01.

Tisztelettel:
Szabadai Viktor, elnök
Magyar Liberális Párt Budapesti Választmánya

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK