Belépek a Pártba
08 május
2019
HÍR
266 látogató

Szabadai Viktor: Karácsony Gergely tévedése

„A politikai svihák rosszabb a kígyónál. A kígyó, bárhogy vagdalják össze dirib-darabra, él mindaddig, míg a napvilág rásüt, a politikai svihák pedig bármily ép legyen, csak addig él, míg a nap rá nem világít.”

[Mikszáth Kálmán: Két választás Magyarországon]

 

Mióta a Magyar Liberális Párt megnevezte főpolgármester-jelöltjét Sermer Ádám személyében, azóta gyakran hangzik el a kérdés, miért van szükség saját jelöltre a Liberálisoknak, miért nem jó ez vagy az? Ekkor az éppen aktuális liberális nyilatkozó igyekszik kimerítően elmagyarázni, milyen komoly különbségek vannak alapvető kérdések megítélésében is, ám ilyenkor érkezik a „Nagy Ellenzéki Összefogás” néhány rohamosztaga, és minden lehetséges fórumon nekilát földbe döngölni mindenkit, akinek más véleménye, egyáltalán véleménye van.

Nos, engedtessék meg, hogy egy konkrét példán is bemutatásra kerüljön, mi az, amivel a Liberálisok szakítanának, mi az, amivel a baloldal egyelőre képtelen.

A zuglói parkolóbotrány egyik legemlékezetesebb pillanata volt, mikor Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, az MSZP-P főpolgármester-jelöltje 2019. március 26-án arról beszélt az ATV stúdiójában, hogy azért kötötte meg a kerület a drágább ajánlatot, mert létezett egy MSZP-Fidesz háttérmegállapodás. A háttérmegállapodás értelmében a szocialisták és a fideszesek meg is szavazták szépen az ügyletet, így az, hogy a polgármester tartózkodott a szavazásnál, nem sokat jelentett. Megvétózni pedig nem mert Karácsony a kerület számára láthatóan hátrányos megállapodást, tartva szövetségese, az MSZP haragjától.

A sok kínos magyarázkodás után jutott el oda Karácsony, hogy olyan javaslatot fogalmazott meg a zuglói testület számára, amely elfogadása esetén csak tovább rontotta volna az egyébként is katasztrofális helyzetet. A polgármester azzal bírt előállni, hogy az önkormányzat vegye vissza saját üzemeltetésébe a kerületi parkolást.Értjük ugye? A kerületi svihákhad, amely eddig is gátlás nélkül szavazta meg a drágább, a zuglóiak számára kedvezőtlenebb szerződéseket, ezután már ne is írjon ki közbeszerzési pályázatokat, intézzen mindent házon belül, maradjon minden az épület falain belül. Karácsony azokra hagyná a parkolást, akik saját szavai szerint eddig is háttéralkukat kötögettek a zuglóiak kárára. Ez olyan jó ötlet, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság legutóbbi milliós büntetését is megspórolhatta volna a kerület, hiszen ha nincs közbeszerzési eljárás, nincs mit büntetni , büntetlenül odaadható lett volna az újabb  több szász millió forint pályáztatás nélkül a választott cégnek.

Láthatóan Karácsony képtelen kiszabadulni a hátteralkuk világából. Nincs bátorsága, sem  ereje elég, csak annyi, hogy ilyen egy  pillanatig kommunikációs eszközként éppen használható, egyébként teljesen értelmetlen javaslatokat fogalmazzon meg.

A háttéralkuk világa újabb háttéralkukkal nem szüntethető meg. A politikai svihák ellensége – ahogy Mikszáth is írta – a napfény. Sermer Ádám főpolgármesteri programjában pontosan ezt fogalmazta meg: nem újabb és újabb fővárosi és kerületi cégeket, átláthatatlan konglomerátumokat kell létrehozni. Ellenkezőleg! Mindent a lehető legátláthatóbbá kell tenni. Tiszta, világos feltételrendszerrel kiírt közbeszerzési eljárásokra, nyílt sisakos politikára van szükség. Minden döntés, sőt a döntések előkészítése is legyen érthető, elérhető. A döntések meghozó pedig vállalják felelősségüket.

A piac, ha hagyják működni, a legtisztítóbb hatású tud lenni. A svihák nem találja helyét a hatékonyságra, racionalizált működésre, átlátható viszonyokra épülő szabad piaci versenyben.Ezt kínálják a Liberálisok, ezt kínálja Sermer Ádám.

Szabadai Viktor
budapesti választmányi elnök
Magyar Liberális Párt

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK