Belépek a Pártba
15 március
2019
HÍR
510 látogató

Setét Jenő: a legdurvább rasszizmus, ha úgy tesznek, mintha nem is léteznél

Milyen a romák helyzete Budapesten? Hogyan érvényesülnek a kisebbségi jogok a fővárosban és az országban? Milyen a kormány és ellenzék viszonya a magyar cigánysággal? Hogyan lehet kitörni romaként a mélyszegénységből és a teljes kilátástalanságból? – többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ Sermer Ádám a főpolgármester-jelölti kampányához kapcsolódó #főpolgármester #teérted című beszélgetés-sorozatában, melynek első vendége Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, az Idetartozunk Egyesület elnöke volt.

A kérdésekre átfogó válaszokat kaphattunk az On Liberty – A Szabadelvű Gondolkodásért Alapítvány rendezvényén Setét Jenőtől, aki a magyar cigányság egyik legfőbb problémájának a láthatatlanságot és a szalonképes rasszizmust látja. Azt, hogy az aktuális hatalom tudatosan figyelmen kívül hagyja a romakérdést, nem tesz vállalásokat a magyar cigányság helyzetének javításáért. Azt, hogy az állandó kilátástalanság, és kirekesztettség miatt sokszor a romák is cikinek érzik a cigányságukat. Azt, hogy – Setét Jenő szerint – egyetlen párt sem veszi komolyan a cigányság kérdését, kizárólag a választások környékén. Azt, hogy egyetlen önkormányzatban és az Országgyűlésben sincs megválasztott roma képviselő, így a politikai döntéshozatalból is leginkább kimarad a társadalomnak ez a leghátrányosabb csoportja.

A Liberálisok főpolgármester-jelöltje válaszul megjegyezte: a Magyar Liberális Párt mindig is kiemelten foglalkozott a romakérdéssel, illetve más kisebbségi csoportok joghátrányaival. Valóban: Pár hónappal ezelőtt volt csupán az a rendezvény, úgyszintén az Aradi 40-ben, ahol Bősz Anett, a Liberálisok országgyűlési képviselője a jogtudatosság hónapjának lezárásaként beszélgetett a négy legnagyobb magyar kisebbségi csoport – a nők, a romák, a fogyatékkal élők és az LMBTQI-közösség – egy-egy képviselőjével, többek között a most a vendégek között ülő Kállai Szilvia romaügyi referenssel – a szerk. A Liberális párt nyitottságát Setét Jenő is elismerte; mint mondta: Sermer Ádám volt az első politikus, aki meghívta a rendezvényére, és aki konstruktív párbeszédet kezdeményezett a cigánykérdésről. A főpolgármester-jelölt le is szögezte egy érdeklődő kérdésére: amennyiben főpolgármesterré választják, a cigány közösségekkel együttműködve valósítaná meg azt a romaügyi reformcsomagot, amely biztosítaná a szegregáció nélküli oktatás és a kitörés lehetőségét a roma családoknak.

A beszélgetés legfőbb tanulsága talán az volt: a cigányságot sokkal inkább veszélyezteti a szalonképes, mint a nyílt rasszizmus. Setét Jenő arra figyelmeztetett: a bujtatott kirekesztést lényegesen nehezebb felismerni, mint a fegyveres katonai szervezetekkel operáló nyílt rasszizmust, és sokkal nehezebb harcolni is ellene. Az aktivista ebben látja a jelenlegi kormányzás veszélyét, hiszen – ha a Jobbikkal ellentétben nem is tartja szélsőjobboldalinak a Fideszt -, a bujtatott kirekesztés a Fidesz politikájában is felfedezhető.

Akkor, amikor sorra büntetnek meg romákat olyan szabálysértések miatt, amilyenekért a rendőrség más esetben a füle botját sem mozdítja;  amikor a kormány és/vagy a média összemossa a szociálisan hátrányos helyzetű társadalmi réteget a cigánysággal; amikor ennek következtében  sokan gondolják úgy, hogy a roma családok a nagyobb szociális juttatás megszerzéséért vállalnak több gyereket; amikor egy romákról szóló pozitív újságcikknél a szem elkezdi automatikusan keresni a negatív tartalmat, de akkor is, amikor cigánytelepek százain nincs bevezetve se a víz, se a villany, nincs infrastruktúra, sem hulladékszállítás, sem közvilágítás – nos, akkor a kormánynak ezekre problémákra nincsen kézzel fogható válasza.  Nincs, mert eleve úgy tesz, mintha ezek a gondok nem is léteznének. A fideszes kormányzás ezzel talán a nyílt rasszizmusnál is nagyobb károkat okoz a roma közösségeknek.  Setét Jenő szerint ez ellen kell harcolnia a cigányságnak. Azért, hogy a kormány észrevegye, meghallja és kezelje a roma problémákat. Hogy egyetlen roma se érezhesse cikinek a saját cigányságát.

 

A rendezvényt élőben közvetítettük az On Liberty Facebook-oldalán:

Sermer Ádám beszélget Setét Jenő roma polgárjogi aktivistával az On Liberty- A Szabadelvű Gondolkodásért Alapítvány es a Szabadságért Alapítvány rendezvényén, amely Sermer Ádám főpolgármesterjelölti kampányához tartozó beszélgetéssorozat első állomása

Közzétette: On Liberty- A Szabadelvű Gondolkodásért Alapítvány – 2019. március 14., csütörtök

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK