Belépek a Pártba
09 május
2019
HÍR
399 látogató

Sermer Ádám: kevés esélyt látok arra, hogy elinduljak az előválasztáson

A baloldali pártok megtartották az előválasztásukat, amelyen Karácsony Gergely és Horváth Csaba közül előbbi győzedelmeskedett. Ellenzéki politikusok ígérete szerint az előválasztás első fordulóját követte volna a második, amelyen a baloldali jelölt mellett a Jobbik és az LMP által támogatott Puzsér Róbert, illetve a tervek szerint Ön is ringbe szállt volna. A jelenlegi állás szerint elképzelhetőnek tartja, hogy lesz második fordulója az ellenzéki előválasztásnak?

Ha nem javasoltam volna, akkor most nem is beszélhetnénk második fordulóról, amit éppen azért tartok szükségszerűnek, mert az előző kört semmilyen széleskörű egyeztetés nem előzte meg. Ez az egyeztetés azonban továbbra sem történt meg. Van ugyan szó technikai lebonyolítást érintő kérdésekről, de meggyőződésem, hogy közös nevezők, közös alternatíva nélkül ezek csupán pótcselekvésnek jók. A végső célhoz, ahhoz, hogy a jelenlegi fővárosi, állampárti helytartó helyett egy demokrata, 21. században gondolkodó, európai vezetője legyen Budapestnek, kizárólag egy stabil alapokon nyugvó együttműködés vezethet. Ennek pedig továbbra sincs semmi jele. Pusztán taktikai alapon esély sem lesz az érdemi változtatásra. Még Budapesten sem. Önmagában a kormánnyal való szembefordulás nem elég a változáshoz. Éppen emiatt fontos, hogy amit számon kérünk az állampárton, azt potenciális együttműködés reményében se toleráljuk senki másnak sem. Akkor lehet alapunk kikérni magunknak az illiberális ámokfutást, ha mi teljesen máshogy csinálnánk. Akkor lehet leváltani Tarlós Istvánt és végső soron majd Orbán Viktort is, ha tartalmi alapokon nyugvó kiutat, egy váltóalternatívát nyújtunk a választóknak. A taktikázgatás ehhez kevés. Az pedig nem is kérdés, hogy a jelenlegi illiberális hatalom bármely leágazásával szemben mindenhol szükség van a stabil liberális alapokra.

 

Az Origónak adott áprilisi interjújában bejelentette, hogy az előválasztási folyamat megakadása esetén önállóan is elindul a Liberálisok főpolgármester-jelöltjeként az őszi választáson. Mi történik akkor, ha Karácsony Gergely és Puzsér Róbert mégis egyességre jut, és az összes ellenzéki párt támogatásával végül csak egyikőjük indul el a választáson?

Az előválasztási folyamat vagy nagyon megakadt, vagy még el sem kezdődött. Nem csupán a rajtam kívül ismert két jelenlegi jelöltről szól ez a kérdés, hiszen akár még bővülhet is az ellenzéki aspiránsok köre. Valamennyi ellenzéki párt pedig csak akkor tudná támogatni ezt a teoretikus jelöltet, ha a Magyar Liberális Párt kihátrálna mögülem. Ez viszont csak abban az esetben lenne elképzelhető, ha bármely más jelöltet jobbnak tartana az elvszerű liberális nézetek következetes, kitartó képviseletére, mint engem. Ilyen verziót nem igazán tudok elképzelni. Én azért szeretnék főpolgármester lenni, mert meggyőződésem, hogy Budapestnek sokkal több liberalizmusra lenne szüksége, hogy az itt élő polgárok felszabadultan fellélegezhessenek. Továbbra sem látok semmi más lehetőséget a liberális polgári elképzeléseim megvalósulására, mint hogy én magam népszerűsítsem, vagy akár meg is valósítsam azokat. Sokszor találkoztam már azzal a hozzáállással, hogy ha nem a baloldali kommunikációs trendek szerint viselkedek, akkor kollaborálok a Fidesszel. Ehhez már hozzászoktam, de sokkal szívesebben viselem el ezeket a teljesen alaptalan és gyáva vádaskodásokat, mint hogy a budapestiek érdekeivel szembemenve, taktikai megfontolások alapján megalkudjak. Nem mellékes, hogy eddig senki sem próbált tárgyalni velem együttműködési feltételekről. Én készséggel elfogadom, hogy a jelöltek erőviszonyok alapján ültek le egyeztetni egymással, de ez egyben azt is jelenti, hogy a többi jelölnek és a mögöttük álló szervezeteknek esze ágában sincs egyeztetni sem az én liberális-, polgári elképzeléseimről, sem a Magyar Liberális Párt többi budapesti jelöléséről. Így viszont senki nem is várhatja el tőlünk, hogy a liberális képviselet teljesülésének bármilyen garanciája nélkül húzzunk vissza jelölteket. Jelen állás szerint tehát kevés esélyt látok arra, hogy az én nevem ne legyen ott októberben a szavazólapokon minden egyes budapesti szavazófülkében, attól függetlenül, hogy mellettem még hány másik név szerepel a listán.

 

Milyen programmal, milyen konkrét célkitűzésekkel indul a főpolgármesteri tisztségért? Milyen ügyeket tart a legfontosabbnak Budapest jövője szempontjából?

Hamarosan nyilvánosságra fogom hozni a „Polgári Budapest” című programomat, melynek több részletét már eddig is igyekeztem minél többekkel megismertetni. Az alapvető célkitűzés, hogy Budapestnek végre olyan vezetője legyen, aki méltó a budapesti polgárokhoz, aki érti, hogy a 21. században egy Európai Uniós főváros lakossága hogy szeretné élni a mindennapjait, és milyen várost szeretne a következő generációknak itt hagyni.

Programom három fő pillérre épül. 1.: Nagy Budapest, melynek lényege, hogy a főváros közigazgatását igazítsuk a város mindennapjaihoz. Egy belső ún. City kialakításával, és a külső kerületeknek adott eséllyel, hogy a velük egybeforrt agglomeráció felé kiterjeszthessék a főváros határát, létrejöhetne egy a mostaninál nagyobb Budapest és lehetőség nyílna például a hulladékgazdálkodás, a díjfizető parkolás, vagy éppen a közútkezelés jelenleg tapasztalható problémáinak a megoldására. 2.: Közvetlen Budapest, melynek lényege, hogy a közigazgatási döntésekbe sokkal szorosabban be kell vonni az érintetteket – a budapesti polgárokat. Szükségszerű a helyi népszavazások keretein drasztikusan változtatni, online felületeken keresztül sokkal több kérdésbe ki kell kérni a polgárok véleményét, ki kell terjeszteni annak a lehetőségét, hogy milyen ügyekben lehet egyáltalán helyi népszavazásokat kezdeményezni. A lakosság véleményétől nem félni kell, hanem pontos, őszinte felvilágosítást kell nyújtani, és minél több kérdésben hagyni, hogy dönthessenek maguk az érintettek. 3.: Digitális/Modern Budapest, aminek az alapja, hogy ne féljünk a 21. század innovációitól, hanem értsük meg, és a lehető leghasznosabban építsük be a főváros életébe azokat. A közösségi megosztáson alapuló megoldások ösztönzése, működő e-jegyrendszer, internetes szavazások technikai feltételeinek megteremtése, i-közigazgatás, és a modern tudomány állásának megfelelően idetartozik a közparkok fejlesztése és a kannabisz helyi rendelettel való dekriminalizációja is. A legfontosabb elemeket nehéz kiemelni, mert nagyon sok fontos változtatásra lenne szükség ahhoz, hogy Budapest egy még élhetőbb, szerethetőbb várossá váljon a jövőben.

 

Amennyiben Ön önállóan elindul a főpolgármester-választáson, ez automatikusan azt jelenti, hogy a Liberálisok kerületi szinten is önállóan indulnak, vagy a kerületekben körvonalazódnak az együttműködések a demokratikus ellenzéki pártok és a Liberálisok között?

Egységes budapesti megállapodás már szinte biztos, hogy nem lesz, így lesznek külön a Liberálisok színeiben indított jelöltjeink is, mind polgármesteri, mind képviselő-testületi helyekért. De van olyan terület is, ahol nagy valószínűséggel minden demokrata ellenzéki párt közös jelöltek mögött fog tudni felsorakozni, ilyennek tűnik jelenleg például a XV. kerület, ahol a Magyar Liberális Párt jelöltjei is egy demokrata ellenzéki együttműködés részeként fognak megjelenni a választáson. Tartalmi alapú együttműködés híján nem lehetséges az egységes választási együttműködés, így csak törekedni tudunk arra, hogy helyi szinten minél több területen kialakulhasson a mi jelöltjeinket is magába foglaló széleskörű megegyezés.

 

Mi a Liberálisok, illetve az Ön személyes véleménye arról, hogy a demokratikus ellenzéki pártok már több településen bejelentették: a Jobbikkal együttműködésben indulnak az őszi helyhatósági választásokon, és közösen állítanak polgármester- és képviselőjelölteket? El tud képzelni ilyen forgatókönyvet Budapesten is?

Meggyőződésem, hogy az illiberális kormány minden szárnyával csakis tartalmi alapon lehetséges hitelesen szembefordulni, és helyette váltóalternatívát felmutatni. Nem hiszek az “akár az ördöggel is”-típusú taktikázásban. Én biztosan nem fogok még közvetve sem hatalomba segíteni szélsőjobboldali jelölteket. Az nem a problémák megoldását, csupán személyi változtatást jelentene, miközben Budapestnek és az egész országnak rendszerszintű változtatásokra van szüksége. Ez viszont kizárólag stabil tartalmi alapokkal kivitelezhető. Budapesten ráadásul értelme sincs a taktikai együttműködésnek, hiszen az egyszerű matek is azt mutatja, hogy a Fidesz a Jobbik nélkül is leváltható.

 

Milyen célt tűz ki maga elé főpolgármester-jelöltként az őszi önkormányzati választásokra? Milyen eredménnyel lenne elégedett?

A célom nem lehet más, mint hogy Tarlós Istvánt követően én legyek Budapest következő főpolgármestere, és megvalósítsam a Polgári Budapest programomban foglaltakat. Ha ez megtörténne, azzal azt hiszem, elégedett lennék.

 

Szabad ne feledd

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK