Belépek a Pártba
14 január
2016
HÍR
626 látogató

Reagálás Lázár János a mai Kormányinfón elhangzott kijelentéseire

Lázár János a mai kormányinfón azzal indokolta, hogy a Miniszterelnökség továbbra sem hozta nyilvánosságra a Századvéges tanulmányokat, hogy az ítéletet még nem kézbesítették. Lázár János ugyanakkor elismerte, hogy nem hisz abban, hogy a Kúria megváltoztatta volna a döntését. Lázár János a 2015. november 25.-i döntést követően személyesen tett arra ígéretet, hogy a Miniszterelnökség “pár napon belül” kiadja a szóban forgó tanulmányokat.
A Liberálisok örömmel segítenek Lázár Jánosnak abban, hogy pontosan miről rendelkezik a Kúria Pvf.IV.21.535/2015/6. számú ítélete, az ugyanis bárki számára elérhető a www.kuria-birosag.hu honlapon. E szerint:

Tájékoztató a Kúria közérdekű adat kiadása tárgyában meghozott Pfv.IV.21.535/2015/6. számú ítéletéről

Dátum: 
2015. november 25.


A jogerős ítélet az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) alapján kötelezte az alperest, hogy elektronikus formában adja ki a felperes részére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mint megrendelő, másrészről a Századvég Politikai Iskola Alapítvány, a Stategopolis Kft., valamint a Századvég Gazdaságkutató Zrt., mint vállalkozók között 2012. február 23-án létrejött szerződés alapján a vállalkozó által elkészített tanulmányok, elemzések, szakértői anyagok másolatát.

A Kúria a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta. Megállapította, hogy az Infotv. 27.§ (2) bekezdés h) pontjában meghatározott, a közérdekű adatok megismerésének korlátozását lehetővé tevő kifejezett rendelkezést a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.) nem tartalmaz, ezért erre hivatkozással az adatok kiadása nem tagadható meg. Az Infotv. 27.§ (5) és (6) bekezdése alapján az adatok döntés megalapozását szolgáló jellege miatt csak akkor korlátozható a közérdekű adatok kiadása, ha az adatkezelő   igazolja, hogy milyen konkrét döntés alapjául szolgálnak, és megismerésük mennyiben veszélyezteti a hatékony végrehajtást, a független köztisztviselői munkát. Az alperes azonban az Infotv. 31.§ (2) bekezdésében és a Pp.164.§ (1) bekezdésében előírt bizonyítási kötelezettségének nem tett eleget. Így ez az indok sem alapozza meg a közérdekű adatok kiadásának megtagadását. Az alperes alaptalanul kérte, hogy az adatigénylés teljesítésére a Kúria az Szjt. 15/A.§-a alapján csupán a megtekintés lehetővé tételével kötelezze, mivel ez a rendelkezés az adatigénylés előterjesztése után, a jogerős ítélet meghozatalát követően lépett hatályba, ezért nem eredményezheti a jogerős ítélet jogszabálysértő voltát.

A Kúria Sajtótitkársága

A Liberálisok felszólítják Lázár Jánost, hogy ne keressen további kibúvókat és haladéktalanul tegyen eleget a Kúria jogerős döntésének! Időhúzás helyett hozza nyilvánosságra a közpénzek milliárdjaiból finanszírozott századvéges tanulmányokat.
Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK