Belépek a Pártba
24 április
2017
HÍR
441 látogató

Örömhír Franciaországból

A Liberálisok üdvözlik a francia köztársasági elnökválasztás első fordulójának eredményét. Mind Európának, mind Magyarországnak jó hír, hogy az első fordulót Emmanuel Macron nyerte meg, akinek nagy esélye van a végső győzelemre is. Macron Európa-párti, liberális értékeket valló centrista politikus, aki elkötelezett az integráció további mélyítése, az euró megőrzése, az európai értékek megerősítése iránt. Tudatában van , mert a saját bőrén is érzékelhette, az orosz befolyásszerzés veszélyeinek és kész határozottan fellépni ez ellen.
A május 7-i második fordulóban vetélytársa az Európa-ellenes, szélsőjobboldali Marine Le Pen lesz. Örvendetes, hogy az elmúlt másfél év franciaországi  terrorhulláma és a csütörtöki párizsi terrormerénylet ellenére az idegenellenes Nemzeti Frontnak ill  Le Pen-nek nincs igazi esélye a győzelemre. Ugyanakkor figyelmeztető jel, hogy az Ötödik Köztársaság meghatározó két politikai tömbjének, a Republikánusoknak és a Szocialistáknak a jelöltjei , akárcsak a tavalyi osztrák elnökválasztáson, nem jutottak be a második fordulóba és az elnökválasztás mellékszereplőivé váltak. Ugyancsak aggasztó, hogy az Európa-ellenes erők,  szélsőjobboldali Nemzeti Front és a szélsőbaloldali Melenchon összesen a szavazatok negyven százalékát szerezték meg. Macron csak akkor lehet sikeres elnöke a Köztársaságnak, ha a társadalomban meglévő elégedetlenségre, szorongásokra és félelmekre megnyugtató megoldást tud kínálni. Macron  várható győzelme nem csak Franciaországnak, de egész Európának bátorítást nyújt a populizmus elleni fellépéshez. A holland, a finn és most a francia választások után egyre inkább úgy tűnik, hogy az Orbán Viktor által megjövendölt lázadás éve a populisták  és demagógok, a nacionalizmussal kufárkodók elleni lázadás éve lesz.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK