Belépek a Pártba
26 március
2018
HÍR
639 látogató

“Orbán nem lenne miniszterelnök uniós pénzek nélkül” – Az EU-s forrásokról vitáztak az ALMA konferenciáján

Budapest, 2018. március 26., hétfő (MTI) – Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint az európai uniós források nélkül ma nem Orbán Viktor lenne Magyarország kormányfője.

Karácsony Gergely a Liberális Magyarországért Alapítvány európai források felhasználásáról rendezett hétfői, budapesti konferenciabeszélgetésén azt mondta: Orbán Viktor úgy tekint az európai uniós forrásokra, mint “Putyin az orosz gázra”, azaz egy olyan “kvázi ingyen pénzként”, amelyből “természetesen valamit adni kell az embereknek is”, de leginkább a nem hatékony, oligarchikus gazdasági rendszert kell finanszírozni belőle, amely az országlás gazdasági hatalmát biztosítja. Hozzátette: ha ezek a pénzek nem lennének, akkor nem Orbán Viktor lenne Magyarország miniszterelnöke.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje úgy vélte: ugyan Magyarország az európai uniós tagság révén egy olyan közösség részese, ami elvileg megvédi az országot “mindentől, ami zsarnokság felé visz”, az elmúlt 8 évben mégis egyfajta “zsarnoki hatalomgyakorlás” alakult ki hazánkban, és ezzel a helyzettel EU nem nagyon tud mit kezdeni.  Az európai unió közössége nem arra adja a forrásokat, hogy “a miniszterelnök családtagjai a saját lábukra álljanak”, hanem Magyarország felzárkóztatására – fogalmazott.

Karácsony Gergely közölte: miniszterelnökként ezért élen járna egy olyan európai uniós reformban, amely EU-s források felhasználása kapcsán “kőkemény” garanciákat, a demokrácia és a jogállamiság minden értékének biztosítását várná el. A józan paraszti ész szerint ezt el is kellene várni, csak sikerült Orbán Viktornak egy precedenst teremteni arra, hogy mi történik akkor, ha valaki egy klubba befelé menet még rendesen viselkedik, amikor viszont már bent van, akkor nem érzi magára kötelezőnek a játékszabályokat – tette hozzá.

Hangsúlyozta: Magyarország, ahol jelenleg a legcentralizáltabb a EU-s források elköltése, “csodát tudna tenni”, ha a pénzek elosztása közelebb kerülne az emberekhez, átlátható lenne, és egyre inkább az emberi tudás, a humántőke fejlesztése irányába menne el.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke a felcsúti kisvasutat példaként hozva úgy vélte: piaci alapokra kell helyezni a támogatási rendszert, különben a visszaélések tárháza lesz. A Liberálisok elnöke a közös EU-s pénzügy és a támogatások felhasználásának hatékonyabb ellenőrzése mellett érvelt.

A beszélgetésen részt vett Balázs Péter volt külügyminiszter, Szent-Iványi István, a Liberálisok külügyi szakpolitikusa, és Martin József Péter, a Transparency International magyarországi vezetője is, akik egyetértettek abban, hogy Magyarország európaibb lett 1990-hez és 2004-hez képest is, de ebben kevesebb szerepe van az EU-s támogatásoknak, amelyeket hazánk nem tudott igazán hatékonyan felhasználni.

Bősz Anett a rendezvény végén elmondta: az unió kész volt hálót adni Magyarországnak, ezzel szemben évek óta azzal a döbbenetes jelenséggel kell együtt élnünk, hogy a magyar kormány ellenségként tekint az egész nyugati szövetségi rendszerre. Az Európai Unió egy kivételes történelmi lehetőség Magyarország számára, a lehetőség azonban nem csak a miniszterelnök vejének és a fideszes oligarchákat illeti meg, hanem minden magyar állampolgárt. Ezt a lehetőséget, ezt a hálót kell elvinni a legkisebb és legszegényebb magyar régiókba is – jelentette ki a Liberálisok ügyvivője.

A rendezvényről készített fotókért kattintson ide!

 

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK