Belépek a Pártba
17 április
2017
HÍR
363 látogató

Nyugtalanító népszavazási eredmény Törökországban – újabb lépés az illiberális állam felé


A hivatalos adatok szerint a vártnál is szorosabb eredmény született a török alkotmány módosításáról tartott népszavazáson, ahol végül 51,3 %-os eredménnyel a választók támogatták azt a 18 alkotmánymódosítást, amely megnyitja az utat a korlátlan elnöki hatalom kiépítése előtt.
Valamennyi török ellenzéki párt vitatja a végeredményt és csalásról beszél. A törökországi folyamatok ismeretében könnyen elképzelhető, hogy Erdogan elnök autoriter hatalmának kiteljesítése érdekében manipulálta a népszavazás eredményét, ezért érdemes megvárni a külföldi megfigyelők jelentését. A szoros eredmény nem csak a török társadalom mély megosztottságát mutatja, de jelzi, hogy a belpolitikai harc a demokratikus erők és az autoriter hatalom között a jövőben még az eddiginél is kiélezettebb lesz. Bár az alkotmánymódosítás csak 2019-ben lépne hatályba, az máris sötét árnyékot vet a török államberendezkedésre, kiteljesítve annak illiberális jellegét. Mindaz, ami az elmúlt egy évben Törökországban történt, tetézve a mostani népszavazással, komolyan felveti azt a kérdést, hogy van-e még értelme az amúgyis megrekedt EU-csatlakozási tárgyalásoknak. A Liberálisok egyetértenek Guy Verhofstadtnak, az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége) frakcióvezetőjének álláspontjával, aki követeli, hogy az EU vezetői érdemben vizsgálják meg a csatlakozási tárgyalások folytatásának kérdését.
A Liberálisok elfogadhatatlannak tartják, hogy a magyar kormány közeli politikai szövetséget épített ki és tart fenn az Erdogan vezette Törökországgal. Dermesztő, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök többször követendő példaként hivatkozott az illiberális török államra. Magyarország igazi barátai és szövetségesei nem az elnyomó, autoriter és illiberális rezsimek, nem Erdogan, Putyin és Alijev, hanem az alkotmányos demokráciák és az Európai Unió maga, amely ellen az Orbán-kormány az adófizetők pénzén hazug propagandaháborút folytat, és még annak jelképeit sem tűri legfontosabb közintézményein, sőt, annak kitűzését paprikasprayvel bünteti. 2018-ban a magyar választóknak arról is határozniuk kell, hogy az Ankara vagy a Brüsszel által képviselt politikai modell vonzóbb-e a számukra.
Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK