Belépek a Pártba
20 február
2017
HÍR
1489 látogató

Nyílt levél dr. Mezey Barnának, az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem rektorának

Dr. Mezey Barna

Rektor

Eötvös Loránd Tudomány Egyetem

részére

Tisztelt Rektor Úr!

Örömmel értesültünk arról, miszerint az Ön által vezetett intézmény is elindítja a gender studies-t, azaz a társadalmi nemek tanulmánya szakot. Az ELTE Magyarország első egyeteme, többféle európai rangsorban évről-évre kiemelkedő helyet foglal el, diákjai közül számos neves jogász, politikus, tudós és közéleti ember került ki. Ahogy számos nemzetközileg elismert egyetemen, az ELTE-n is lehetősége lesz a diákoknak a társadalmi nemek közti folyamatokat, viszonyokat és egyenlőtlenségeket elemezni, és az ezekből adódó problémákra megoldásokat, javaslatokat készíteni.

Önök, a vezetőség úgy döntöttek, hogy a magyar társadalom számára kiemelkedő haszonnal bíró, nemzetközileg is megbecsült tudománnyal, illetve egy mindenki számára fontos témával szeretnének foglalkozni mesterképzés keretében. Nem gondoljuk, hogy Magyarország megengedheti magának azt a luxust, hogy egy ilyen társadalmi környezetben, mint ami ma uralkodik hazánkban, néhány skandináv ország mintájára ne indítson el egy ilyen létfontosságú szakot. Erre megfelelő bizonyíték az, hogy egyes politikai társulások azt hiszik, a szak közéleti témáinak legfontosabbja a mellékhelységek jelzései, illetve, hogy minél több semleges játékot, tankönyvet állítsanak elő, nehogy véletlenül befolyásolják a kisfiúk és kislányok saját nemükhöz való tartozását. Le kell szögeznünk, hogy biológiai nemek vannak, ezt senki sem vitatja, de emellett fontos foglalkoznunk a nemek társadalmi szerepéről is, így az elnevezés is egyértelmű, pontos.

Tisztelt Rektor Úr!

Önök biztosak lehetnek akkor, amikor azt gondolják, hogy ezen szak elindításával jót tesznek Magyarországnak. Ön a rektori köszöntőjében azt írja: „Célunk nem lehet kevesebb, mint a kiválóság fenntartása az egyetemen, és ezzel a magyar nemzet jövőbeli lehetőségeinek javítása.” Fel kell hívnunk a figyelmét, miszerint ezzel a tanulmánnyal messzemenőkig segítik nemzetünk felemelkedését, sőt építik azt az értékközpontú gondolkodást, amely a közép-európai országokban még ugyan nincs feltétlenül jelen, ugyanakkor hiányával nap mint nap szembesülnek társadalmunk tagjai. Égető problémánk a demográfiai kérdés, amely nem a szexuális kisebbségek tanulmányozásával és a feminista filozófia elmélyítésével fog megoldódni, de ennek a szaknak nem is ez a célja, ezt kérjük, vegye figyelembe! Továbbá kérjük a Rektor Urat, hogy az erre a szakra szánt pénzzel, erőforrással semmiképp sem egy demográfiai intézetet, egy családüggyel foglalkozó tanszéket állítson fel. Hisszük, hogy Magyarország jövője a magyar emberek kezében van, ezért őket kell támogatni, az ő problémáikkal kell foglalkozni. Ez az Ön, mint Magyarország legrégebbi egyeteme vezetőjének felelőssége is, hiszen eddig csak Soros György magánegyetemén volt megtalálható hasonló szakképzés; ez az állapot nem volt fenntartható és mi, liberális fiatalok biztosak vagyunk abban, hogy az ELTE méltó módon tud hozzájárulni a jövőnkhöz.

A jelentkezési időszak lezárultával talán Ön is megláthatta, hogy nem övezi hatalmas érdeklődés a témát, ezért a továbbiakban minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy népszerűbb képzéssé váljon.  Mint az egyetem felelős vezetője remélem belátja, hogy ez a képzés a társadalom egészére nézve fontos, lényeges és hasznos, így mindenképpen el kell indítani, hiszen ezzel az egyetem erősíti szolgálatát a „magyar jövő” -felé.

Várom intézkedését és megtisztelő válaszát!

Budapest, 2017. február 20.

 

Tisztelettel:

 

Nagy Károly

Elnökségi tag

LiFT – Liberális Fiatalok Társasága

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK