Belépek a Pártba
24 június
2020
HÍR
1047 látogató

Népszavazás egy valóban nemzeti konzultációért

A Magyar Liberális Párt a mai napon csatlakozott egy fontos állampolgári népszavazás-kezdeményezéshez. Németh Eszter kérdése így hangzik: “Egyetért-e Ön azzal, hogy Nemzeti Konzultációt kizárólag úgy lehessen indítani Magyarországon, hogy az a frakcióval rendelkező parlamenti pártok kérdéseit is tartalmazza mandátumarányosan?”.

Meggyőződésünk, hogy jelenlegi formájában a Nemzeti Konzultáció egyáltalán nem nemzeti, és távolról sem valódi konzultáció. A 21. században számtalan eszköz állna rendelkezésre, hogy a jogalkotók valóban bevonják az állampolgárokat minél több őket érintő döntésbe. Hiszünk abban, hogy egy demokrácia akkor működik igazán jól, ha a népképviselet jegyében az állampolgároknak van beleszólása akár rendszeres népszavazások formájában is a döntéshozatalba. Ez a törekvés a digitalizáció korában ráadásul egyre egyszerűbbé és költséghatékonyabbá tudna válni, ha hazánk kormányát valóban érdekelné a népakarat.

Sajnálattal tapasztaljuk, hogy az állampárt félve az állampolgárok valódi véleményétől, kizárólag a Nemzeti Konzultációt használja a rendelkezésre álló eszközök közül, azt is kisajátítva, egyirányú kommunikációra alapozva, lényegében a kormánypárti propaganda részeként kezelve. Ezért tartjuk fontosnak ezt a civil kezdeményezést. A magyar állampolgárok adóforintjaiból fizetett konzultáció legyen valóban nemzeti! A választók felhatalmazása fel kell jogosítsa a megválasztott képviselőiket, hogy bármilyen fontos kérdésben tartott Nemzeti Konzultációba lehessen beleszólásuk. Ahogy a Parlamentben sem csupán állampárti képviselők ülnek, úgy egy Nemzeti Konzultáció sem épülhet kizárólag a fideszes propagandára.

Amennyiben a Nemzeti Választási Bizottság jóváhagyja a kezdeményezést, még a nyár folyamán elindulhat a hivatalos aláírásgyűjtés annak érdekében, hogy a fenti kérdésben tarthassunk egy népszavazást.

Felelős magyar állampolgárokként kényszerítsük ki egy népszavazáson keresztül, hogy a jövőben egyre több fontos ügybe lehessen valódi beleszólásunk!

Sermer Ádám, a Magyar Liberális Párt ügyvivője

 

Németh Eszter és Sermer Ádám közös sajtótájékoztatója:

Népszavazási kezdeményezés a Nemzeti Konzultáció demokratizálásáért – Németh Eszter és Sermer Ádám sajtótájékoztatója:

Közzétette: Liberálisok – 2020. június 24., szerda

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK