Belépek a Pártba
29 november
2017
HÍR
614 látogató

Nem lehet tovább hallgatni az eutanáziáról

Tudósítás a Liberálisok alapítványának rendezvényéről

Érdekes vitát folytatott az eutanázia kérdéséről Kincses Gyula egészségpolitikus, Zeller Judit, a TASZ jogásza, pszichológus és Lukácsi Katalin Mária történész-hitoktató a Liberális Magyarországért Alapítvány keddi rendezvényén. A konferenciát Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője nyitotta meg, mivel a párt régóta foglalkozik a hospice-t övező áldatlan állapotokkal, így az életvégi ellátással, a gyógyíthatatlan betegek és az emberi méltóság kérdéseivel, és az eutanáziával is.

A Magyar Liberális Pártnak készített közvélemény-kutatást a rendezvényen Závech Tibor szociológus részletezte, a Závech Research szeptemberben ugyanis kimutatta, hogy a magyar lakosság bő kétharmada – 68 százaléka – egyetért azzal, hogy a gyógyíthatatlan betegek saját elhatározásukból kérhessék a kegyes halál alkalmazását kórházi körülmények között, míg az eutanáziát ellenzők tábora csupán harmad ekkora. A kutatás érdekessége, hogy az eutanáziát támogatók aránya még a kormánypárti szavazók között is többségben van, miközben a kormány nem hajlandó tudomást venni a kérdésről.

Bősz Anett megnyitóbeszédében arra emlékeztetett, hogy Magyarországon 1997-es törvényben rendelkeztek a passzív eutanázia feltételeiről és lehetséges esetiről, ez a szabályozás azonban nem oldja meg az olyan betegségben, például Alzheimer-kórban vagy Parkinson-kórban szenvedők helyzetét, akik számára az aktív eutanázia nyújtana igazi megoldást.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői fontosnak tartották különválasztani az aktív és a passzív eutanázia fogalmát. Kincses Gyula egészségpolitikus szerint a valódi kérdés nem is az, hogy az aktív, vagy a passzív eutanáziát gyakorolják, sokkal inkább, hogy a betegnek joga van-e rendelkezni az életéről, illetve, hogy a társadalom elfogadja-e a beteg döntését, vagy sem.  Zeller Judit, a TASZ jogásza arra hívta fel a figyelmet, hogy bár sokan egyetértenek az aktív eutanáziával, az elfogadás nem egyenlő azzal, hogy ők maguk is ezt az utat választanák. A pszichológus szerint a passzív eutanáziát, azaz a kezelésről való lemondást sokkal többen preferálnák.

Lukácsi Katalin Mária, a lex CEU miatt a KDNP-ből kilépő politikus véleménye azért is volt különösen elgondolkodtató, mivel a történész-hitoktató az általa is követett kereszténység ellenére nem zárta ki az eutanázia lehetőségét. Egy csecsemő példájával vázolta – akit a brit egészségügy nem tartott volna életben, de a szülők ragaszkodtak hozzá – hogy nem szabad ítélkezni, akkor tehetjük a legtöbbet, ha tudatosítjuk magunkban, hogy nem kell félni a haláltól, mert az csak megbetegíti az egész életünket. Példaként hozta a lombikbébi programot is, amit szerinte szintén kétféleképpen lehet felfogni. Egyrészt egy lehetőségként a szaporodásra, másrészt egy mesterséges folyamatként, melynek során embriókat pusztítanak el. Lukácsi felvetette, hogy ilyen alapon azonban azt a kérdést is fel lehetne tenni, hogy milyen jogon tartunk életben mesterségesen olyan betegeket, akik egyébként orvosi ellátás nélkül meg is halhatnának.

A rendezvény során bebizonyosodott, hogy az eutanázia kapcsán rengeteg a megválaszolatlan kérdés, amelyekkel foglalkozni kell. Sokatmondó, hogy az eutanáziát ellenzők végül kibújtak a szereplés alól, ám hiába próbálnak hallgatni, mára világossá vált, hogy társadalmi vitát kell kezdeni az eutanáziáról. Beszélni kell arról, hogy mi történjen azokkal a gyógyíthatatlan betegekkel, akik a méltó végstádiumot választják, hiszen – ahogy Bősz Anett is mondta – a beszélgetés alatt kivételesen jól működött a világ. Lehetne, hogy ne csak két órán át legyen így.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK