Belépek a Pártba
05 április
2019
HÍR
648 látogató

Nem engedünk liberális szavazatokat a Fidesz illiberális listájára – A Liberálisok nem indulnak az EP-választáson

A Magyar Liberális Párt a kezdetektől fogva amellett érvelt, hogy minél szélesebb körű együttműködésre van szükség az Európa-párti ellenzéki erők között. Mert így lehet a lehető legeredményesebben fellépni a Fidesz szélsőséges, populista és Európa-ellenes politikájával szemben. Ez a széles körű együttműködés azonban sajnos elmaradt. Az ellenzéki pártok saját érdekeiket helyezték az ország érdekei elé, és ennek súlyos ára lehet. Könnyen előfordulhat, hogy három-négy kisebb demokrata ellenzéki pártnak sem sikerül majd legalább 5 százalékot szereznie az EP-választáson. Emiatt akár közel 20 százaléknyi Európa-párti szavazat, és ennek megfelelő számú mandátum is elveszhet.

A Magyar Liberális Párt a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok alapján valószínűleg nem tudná elérni az 5 százalékos küszöböt, így nem is küldhetne képviselőt az Európai Parlamentbe. A Liberálisok ezért nem indulnak a választáson. Nem akarjuk, hogy a ránk adott szavazatok elvesszenek és a Fidesz szereplését erősítsék. Mert minden elveszett ellenzéki szavazat Orbán Viktor malmára haja a vizet.

A Fidesz tagságát ma még csak az Európai Néppártban függesztették fel, de ha így haladunk tovább, hazánk uniós tagsága is veszélybe kerülhet Orbán Viktor szélsőséges és populista politikája miatt. Az EP-választáson egy közös ellenzéki listával világos üzenetet küldhettünk volna arról, hogy Magyarország elutasítja az illiberális politikát és továbbra is az európai közösség részese akar maradni, ahogy ezt a lengyel ellenzék is meg tudta mutatni. Ma viszont egy nagyarányú Fidesz-győzelem várható a demokratikus erők széthúzása miatt, ami nem csak azzal fenyeget, hogy Magyarország még inkább az unió perifériájára kerül, hanem azzal is, hogy az Orbán-kormányt elutasító szavazóknak az áprilisi választások kudarca után újra csalódniuk kell az ellenzékben. A Magyar Liberális Párt ezt szerette volna elkerülni. Sajnáljuk, hogy nem sikerült.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK