Belépek a Pártba
31 augusztus
2019
HÍR
335 látogató

Mi nem ilyen iskolát akarunk! – Ezért támogatjuk a diákok tüntetését

Ismét pedagógushiánnyal indul a tanév: jelenleg több mint 1000 pedagógus hiányzik az iskolarendszerből, a Közszféra Állásportáljának adatai szerint legalább 1073 tanári állást hirdettek meg csak az általános és középiskolák, tankerületi központok. 

A jelenlegi oktatási rendszer helyzete olyannyira tarthatatlan, hogy már a diákok is felismerték: a kormány szisztematikusan zülleszti az alternatív és az állami iskolák színvonalát, miközben az egyházi iskoláknak privilégiumokat és plusz juttatásokat biztosít. Az egyházi intézmények túlsúlya mellett súlyos probléma a körzeti felvételi kötelezettség hiánya is, ami miatt a legszegényebbek és a hátrányos helyzetű családokból származó gyerekek kiszorulnak a színvonalas oktatásból.

Számos kutatás bizonyította: a hátrányos helyzetű gyerekek integrációja kifejezetten pozitív hatást gyakorolhat a közösségre, hiszen a szegényebb gyerekeket fel tudják húzni társaik, míg a jobb helyzetből érkezők megtanulják, hogy fontos a szolidaritás és az empátia. Ennek ellenére a mai oktatási rendszer már az első években tanulási hátrányként értelmezi a hátrányos helyzetű gyerekek lemaradását, ami egyre inkább növeli a gyerekek közötti szakadékot.

Nincs kompetencia-fejlesztés, a diákok kritikai gondolkodását nem fejlesztik, a tankönyvek silány minőségűek, sok esetben kirekesztően fogalmaznak egy-egy társadalmi csoport, vagy éppen a nők esetében. A jelenlegi tanítási módszerek néhol a 19. századot, a tananyagok a 20. századot idézik. Emiatt hallatják ma a hangjukat a középiskolások önszerveződő csoportjai, akik képesek kimondani és követelni azt, amit az Orbán-kormány fel sem fog: hogy az ország jövője vész el akkor, amikor a nemzeti alaptantervet nem igazítjuk a 21. század kihívásaihoz.

A Magyar Liberális Párt azért vesz részt a diákok ma délutáni demonstrációján, hogy a tanulókkal együtt nagyobb autonómiát követeljen az oktatási intézményeknek, és több szabadságot a pedagógusoknak, diákoknak egyaránt. Hogy megmutassuk a kormánynak közösen: mi nem ilyen iskolát akarunk!

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt országgyűlési képviselőjének témában tartott sajtótájékoztatóját élőben közvetítettük a Facebookon:

Mindenkit arra buzdítok, hogy ma délután 4-kor, jöjjön el a Kossuth térre, és erősítse meg a diakokat törekvéseikben. A jelenlegi oktatási rendszer az ő jövőjüket dönti romba. Tüntessünk közösen a XXI. századi oktatásért!

Közzétette: Bősz Anett – 2019. augusztus 31., szombat

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK