Belépek a Pártba
13 október
2018
HÍR
688 látogató

Méltó életvégi ellátást mindenkinek!

A Magyar Liberális Párt a hospice és a palliatív ellátás világnapján arra kéri az egészségügyi államtitkárt, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a Hospice házzal, valamint a gyermekhospice szolgáltatást nyújtó Dóri Házzal és Tábitha Házzal: kezdjék meg közösen a finanszírozási keret kidolgozását, amely elegendő forrást teremt az intézmények működtetéséhez.

Az alapítványok által létrehozott hospice házak tevékenysége nagyban függ az adományozóktól, mert az állami támogatás messze elégtelen, holott olyan szakszerű ellátást nyújtanak, melynek kiépítésébe sok állami kórház éppen annak nehézsége miatt nem vág bele.

Hazánkban évente 38.000 ember hal meg gyógyíthatatlan betegségben, közülük csak minden ötödik fér hozzá hospice szolgáltatáshoz. Az egészségügyi intézményekben elérhető hospice ágyak száma messze elmarad a WHO-ajánlásoktól: 10 millió lakosra 500 férőhelynek kéne jutnia, hazánkban azonban alig 250 hospice ágy működik. Régiós összehasonlításban is nagy a lemaradásunk: a hospice ágyak számát a kétszeresére kellene emelni itthon. A fejlesztés sem mennyiségi, sem minőségi értelemben nem várathat tovább magára.

A Liberálisok tisztelik azokat az otthonápolókat, akik az intézményrendszeri hiányosságot saját erejükből korrigálva, otthonápolóként végeznek emberfeletti munkát, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő szeretteikért. Ebben a kérdésben is kivételesen fontos, hogy előrelépjünk: az otthonápolás munkaként való elismerése, valamint a méltó bérezés több tízezer beteg és az őt ápoló hozzátartozójának méltóságát állíthatná helyre. Az életvégi ellátás ugyanis nem pusztán a betegekről, de családjaikról is szól. Minden szereplő méltóságának megőrzése mellett kell segíteni ezeket a családokat abban, hogy az egyébként is nehéz helyzetüket fel tudják dolgozni, és méltóképp tudjanak elbúcsúzni egymástól.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK