Belépek a Pártba
21 február
2017
HÍR
561 látogató

Magyar Liberális Párt – Lehet Más a Politika: hozzák nyilvánosságra Klaus Mangold szerződéseit!

A mai napon Szent-Iványi István (Liberálisok) és Ungár Péter (LMP) közösen tájékoztatták a sajtót a Mangold-botrány újabb részleteiről. Korábban már mindketten felhívták a közvélemény figyelmét Klaus Mangold német üzletember, a Kreml lobbistája magyarországi tevékenységével kapcsolatos súlyos aggályokra, amelyek esetleges bűncselekmény gyanúját is felvetik. 
Klaus Mangold-ot a német sajtó Mr Oroszországnak nevezi, aki egyébként Oroszország tiszteletbeli konzulja Baden-Württemberg tartományban, Putyin elnökhöz a kilencvenes évek közepe óta  személyes, jó viszony fűzi, az orosz érdekek közismert kijáróembere, akit  titkos ill. szigorúan titkos szerződések alapján évek óta a magyar kormány is fizet, vélhetően a Paks 2 szerződéssel kapcsolatos lobbitevékenységéért.
Fodor Gábor írásbeli kérdése nyomán vált ismertté, hogy Mangold nem rendelkezik nemzetbiztonsági átvilágítással, tehát vélhetően anélkül fért hozzá  államtitkot képező érzékeny információkhoz. Ez felveti az államtitoksértés bűncselekményének gyanúját is.
Új fejleményként az ügyben kiderült Fodor Gábor írásbeli kérdése alapján, hogy Klaus Mangoldnak négy szerződése is van a magyar kormánnyal, a legkorábbi 2013-as, a legutóbbi 2015-ös, ezek közül kettő titkos, kettő szigorúan titkos minősítésű. A négy szerződés alapján eddig összesen 75 kifizetésre került sor. Bár a kormány továbbra is titkolózik a szerződések tárgyát, időtartamát és összegét illetően, az ismertté vált adatok alapján is megállapítható, hogy igazán bőkezűen jutalmazták a kétes hírű német üzletember  homályos tevékenységét.
Az LMP és a Liberálisok tovább folytatják ennek a kétes ügynek a feltárását. Szél Bernadett, az LMP társelnöke és a Nemzetbiztonsági Bizottság tagja követeli az ügy bizottsági kivizsgálását és betekintést kér Mangold és a magyar kormány között létrejött titkos szerződésekbe. Az Európai Zöld Frakció vizsgálatot kezdeményez   az ügy brüsszeli szálainak felderítésére. Mangold neve nem szerepel az EU Transparency jegyzékben, lobbitevékenységének semmilyen hivatalos nyoma nincs, ezért feltehető, hogy illegális és tiltott lobbitevékenységet folytatott Brüsszelben, amely a Paks 2 projekt egészének a brüsszeli megítélést alapvetően megváltoztathatja. 
Mind az LMP, mind a Liberálisok követelik a Paks 2 szerződés felmondását, mert az szerintünk környezetvédelmi, gazdaságossági és energia- és nemzetbiztonsági okokból egyaránt káros az országnak és már korai fázisában is súlyos korrupciós kockázatokat hordoz.

 

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK