Belépek a Pártba
11 február
2017
HÍR
696 látogató

Liberálisok: továbbra is botrányoktól hangos a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

Mint emlékezetes, Tarlós István megválasztása óta tart a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. folyamatos leépülése, közben pedig egymást érik a botrányok.

A 2010-ben Tarlósék által kinevezett Tölgyesi Balázs még meg sem melegedhetett székében, mikor 2011. tavaszán gyanús szerződéskötések miatt távoznia kellett pozíciójából. Utódja Klug Lajos lett, akivel szintén nem lehetett megelégedve a városvezetés, hiszen megbízotti kinevezését sosem véglegesítették.

A 2014-es választásokat követően Tarlós személyes javaslatára került a cég élére a Független Kisgazda Pártból már jól ismert Horváth Béla, aki minisztereket túlszárnyaló tanácsadói fizetésekkel terhelte a céget, érdemi munkavégzés helyett ugyanakkor kizárólag a belső konfliktusok generálásban jeleskedett.

2015. nyarán érkezett a céghez a jelenlegi vezérigazgató, akit állítása szerint Pintér Sándor belügyminiszter győzködött, hogy vállalja el a tisztséget. Arra nézvést, hogy mi köze a belügyminiszternek a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-hez, arra semmilyen értelmes magyarázatot nem kaptak a budapestiek.

Csontos István vezérigazgatói regnálását folyamatos botrányok kísérik. 2016. nyarán derült ki, hogy korábban olyan pályáztatási gyakorlat alakult ki a cégnél, ahol a cég egykori tanácsadója új cégével úgy pályázhatott, hogy előtte már a pályázat kiírásának folyamatába is bevonták, belső információkhoz jutott, sőt a kiírást maga is jóváhagyta. Nem okozott nagy meglepetést, hogy ezek után több alkalommal is sikerrel pályázott. Az ügyben nyomozás indult, ám Tarlós István továbbra is töretlen bizalommal viszonyult Pintér Sándor emberéhez.

2017. januárjában kirúgták a cégtől Király András szakszervezeti vezetőt, miután nyilatkozni mert a cégnél kialakult állapotokról.

Ez az időszak volt a cég eddigi mélypontja, a budapesti utcákat, parkokat és megállókat tükörjég borította hetekig, a cég képtelen volt garantálni a közlekedők biztonságát, és nyomát sem lehetett látni, hogy erre törekednének.

A napokban került nyilvánosságra annak egy felvétel a leirata, amely Csontos István vezérigazgató egy, a cég dolgozóinak tartott gyűlésen mondott beszédéről készítettek. Itt többek között elhangzott, hogy a korábbi EU-s támogatásból megvalósult beruházások során használhatatlan és működésképtelen eszközöket, berendezéseket szerzett be a cég. 2010. óta, vagyis mióta Tarlós István került a főváros élére, mintegy 13 milliárd forintnyi EU-s támogatású beruházás történt a cégnél, és amennyiben igazat állított a vezérigazgató, úgy Tarlósnak hivatali kötelessége lenne tájékoztatni az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) munkatársait, hogy egy vizsgálat tárja fel, kik, miért és mennyiért vásároltak használhatatlan és működésképtelen berendezéseket.

Elhangzott ezenkívül, hogy továbbra is lehetnek a cégnél úgynevezett fekete-ürítések, ami a korábbi botrányra a Cséry – telepen, engedély nélkül, illegálisan lerakott, különösen veszélyes hulladékok ügyére utal. Ebben az esetben is folyik a vizsgálat, ám a vezérigazgató szavai szerint ez a tevékenység továbbra is folyhat a cégnél.

A felvétel tanulsága szerint továbbá csak az elmúlt időszakban mintegy 30 alkalommal fordulhatott elő, hogy a piaci ár legalább tízszereséért vásárolt a cég különböző alkatrészeket, eszközöket. Ahogy az egyik felszólaló meg is jegyzi: a közbeszerzés a sikkasztás törvényesített formája.

Amennyiben a felvételen elhangzottak megfelelnek a valóságnak, úgy Tarlós Istvánnak azonnali hatállyal a nyomozóhatóságokhoz kell fordulnia, ellenkező esetben bűnpártolást követ el. Ez esetben természetesen a Liberálisok kezdeményezik az történtek kivizsgálását.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK