Belépek a Pártba
23 január
2017
HÍR
627 látogató

Liberálisok.: Szmogriadó esetén legyen ingyenes a tömegközlekedés Budapesten!

A magas szállópor-koncentráció miatt hétfő reggel 6 órától Budapesten korlátozták a személygépjárművek forgalmát. A 24 órára számított átlagos koncentráció a fővárosban működő 10 mérőpontból vasárnap mindenhol meghaladta a küszöbértéket, hétfő délelőtt a fővárosi adatok 424%-os értéket mutattak azt egészségügyi határértéket tekintve, gyakorlatilag az egész városban változatlanul veszélyesen magas a fővárosi levegő szállópor-szennyezettsége.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (European Environment Agency) 2015 novemberi jelentése szerint Magyarországon a szállópor-szennyezés miatt 12800-an halnak meg évente.

 

Tarlós István Budapest teljesen alkalmatlan főpolgármestere azon túl, hogy elrendeli a szmogriadót, semmilyen javaslattal nem volt képes előállni, semmit nem képes tenni a budapestiek életminőségének javítása érdekében, és mai nyilatkozatában is csak tehetetlenül a jó szelet várja.

 

 

A Liberálisok 3 pontos javaslatcsomagot fogalmaztak meg a levegő szennyezettségének csökkentésére

–          Szmogriadó esetén legyen ingyenes a város tömegközlekedése, ezzel ösztönözve a váltásra azokat az autóhasználókat, akiket nem zár ki a szmogrendelet a közlekedésből. Könnyen kiszámolható, mekkora bevételkiesést jelent 3 munkanap kieső jegybevétele, ugyanakkor könnyen belátható, hogy sokkal kisebb problémát okoz ez a kiesés, mint autók ezreinek szállópor kibocsátása által okozott egészségügyi károkozás egy egyébként is súlyosan szennyezett levegőjű városban.

–          A fővárosi önkormányzat vezetőinek és a főváros tulajdonában álló cégek vezetőinek saját használatra adott autói használatának megtiltása szmogriadó esetén. Ugyanez a javaslatunk a kerületi önkormányzatok és a kerületi önkormányzatok cégeinek vezetőire is vonatkozik. Ez a javaslat önmagában is sok száz gépjárművet vonnak ki a közlekedésből, és emellett jogosan elvárható ezektől a vezetőktől, hogy a közpénzből fenntartott autóikat ne használják azokon a napokon, amikor ilyen súlyos légszennyezési problémával küzd a város. Tarlósék mutassanak példát a tömegközlekedésre történő áttérésre!

–          Véglegesen vesse el a főváros Tarlós István azon meggondolatlan javaslatát, hogy a M3-as metró leállításnak idején a BKV saját tartalék buszparkjából állítson be járműveket rendszere használatra. Ezek a balesetek, meghibásodások esetén bevetett, leselejtezésre váró régi járművek teljesen alkalmatlanok arra, hogy hosszabb távon naponta 18-20 órát közlekedjenek, ráadásul szennyezőanyag kibocsátásuk is sokkal magasabb, így elképzelhető, hogy 150 ilyen jármű rendszeres forgalomba állítása esetén a szmog még elviselhetetlenebb lenne a városban. Budapestnek új csuklós buszokra van szüksége, a fideszes kormányzat buszvásárlást tiltó határozatát meg kell semmisíteni!

Szabadai Viktor

A Magyar Liberális Párt – Liberálisok, budapesti választmányának elnöke

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK