Belépek a Pártba
16 április
2016
HÍR
444 látogató

Liberálisok reagálása Orbán Viktor 10 pontos menekültügyi javaslatára

Orbán Viktor tízpontos javaslata kevés igazi újdonsággal szolgál, legtöbb elemét korábban vagy a magyar miniszterelnök, vagy az Európai Bizottság már felvetette, sőt egyes pontjai már a megvalósítás fázisában vannak. Van azonban néhány nagyon meglepő és vitatható pontja is ennek a javaslatcsomagnak.

A miniszterelnök azt javasolja, hogy a Dublini rendeletet eredeti formájában, változatás nélkül teljes egészében alkalmazni kell. A Liberálisok emlékeztetnek arra, hogy a rendelet egyoldalú felfüggesztését elsőként  éppen a magyar kormányszóvivő jelentette be tavaly júniusban és Magyarország a továbbiakban elzárkózott annak alkalmazásától. Magyarországon tavaly 149 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be. Amennyiben a Dublini rendeletet eredeti formájában kell alkalmazni, akkor a kérelmezőket vissza kell fogadnunk és mindezen kérelmek elbírálását Magyarországnak kell végrehajtani. Ez nagyon jelentős fordulat a magyar menekültpolitikában.

A terv javasolja az olaszországi és görögországi befogadó központok, az ún. “hot spotok” felszámolását és áthelyezését az EU-n kívüli területekre. Ugyanakkor nem árulja el, hogy hol kell lefolytatni az eljárását azoknak, akik mégis eljutnak Olaszországba és Görögországba. A javaslat arra sem ad választ, hogy az olaszországi hot spotok helyett vajon melyik országban kell felállítani a külső befogadó központokat, mert jelenleg Líbiában erre aligha van lehetőség.

A terv komoly hiányossága, hogy a menekültprobléma valódi okainak felszámolásával vagy kezelésével egyáltalán nem foglalkozik és ezt a bonyolult kérdéskört kizárólag rendészeti, biztonsági kérdésként fogja fel, annak emberi jogi, humanitárius vonatkozásait teljes mértékben figyelmen kívül hagyja.

Szent-Iványi István, külpolitikai szakértő

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK