Belépek a Pártba
02 augusztus
2016
HÍR
737 látogató

Liberálisok: Palkovics nagyot téved a hiányszakmákat illetően

Palkovics László szerint a középiskolásokat már tanulmányaik megkezdésekor tájékoztatni kell a hiányszakmákról, hogy többen válasszanak ilyen szakokat későbbi tanulmányaik során, súlyos munkaerőhiánnyal küzd ugyanis a hazai IT-, a pénzügyi- valamint a szolgáltatásszektor. A statisztikai hivatal év eleji jelentése szerint a magyar gazdaságnak mintegy ötvenezer új munkavállalóra volna szüksége, ebből az IT-szektor munkaerőhiánya 22.000 fő.

A betöltetlen álláshelyek nem megoldhatók tájékoztatással, vagy azzal, ha növelik az államilag finanszírozott helyek számát ezeken a szakokon. Sokan megfelelő előképzettség nélkül kerülnek be ezekre a szakokra, és egyszerűen kibuknak, ez pedig az adófizetők pénzének pazarlása. Az közoktatási rendszer megszilárdítása nélkül képtelenség jó merítést teremteni a hazai felsőoktatási intézményeknek számára.

Az oktatási államtitkár azzal sem számol, hogy e három szektor munkavállalói olyan szaktudással rendelkeznek, könnyen átköltöztethető egy hazánkénál fejlettebb gazdaságba, ahol sokkal jobban fizető állásokhoz juthatnak.

A hiányszakmák nem a szakemberhiány miatt alakulnak ki, hanem a nagyarányú elvándorlás miatt, amely az átgondolatlan gazdaságpolitika, az egyre csak sötétedő közélet és a nyugat-európai országokhoz mérten drámaian alacsony bérek miatt növekedett ugrásszerűen. A jelenlegi oktatáspolitikai dráma megoldása pedig egy önálló minisztérium létrehozása volna, felelős, kompetens miniszterrel az élén, aki nem felületi kezelésekben és ad hoc megoldásokban, hanem rendszerszintű, mélyreható változásokban és valódi fejlesztésben gondolkodik. Persze, egy romokban heverő gazdaságban – amelynek GDP-növekedése pusztán az EU-nak köszönhetően nem negatív – neki is nehéz dolga lenne.

 

Bősz Anett, ügyvivő, Magyar Liberális Párt – Liberálisok

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK