Belépek a Pártba
08 szeptember
2016
HÍR
717 látogató

Liberálisok: Egyenlőséget a paralimpikonoknak!

Elkezdődtek a 2016-os paralimpiai játékok versenyei.  Az esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód kultúrája – sajnálatos módon – nem fejlődött ki hazánkban, azonban a Fidesz soha nem látott mélységekbe taszította a fogyatékossággal élők helyzetét. Ezt látjuk visszaköszönni a paralimpikonokkal való bánásmódban.  

2015-ben Deutsch Tamás jelentette ki, hogy „nem az egyenlősdi híve”, és szerinte nem jó megoldás a 2004-ben bevezetett szabály, amely alapján a parasportolók ugyanakkora díjazásban részesülnek a paralimpián nyert érmekért és helyezésekért, mint ép társaik. Ezt azután nyilatkozta, hogy a fogyatékossággal élő sportolóink a Gerevich-ösztöndíjakat sem kapták meg hónapok óta. Hiába a vezetőcsere, Szabó László elnöksége alatt sem képviselték megfelelően a fogyatékossággal élő sportolókat. Sőt, a helyzet rosszabbodott: a magyar kormány szerint fele annyit ér egy parasportoló, mint egy ép.

A Magyar Paralimpiai Szövetség büszke arra, hogy 2016 januárjában 56%-kal emelték a parasportolók Gerevich-ösztöndíj keretét, csakhogy az interneten fellelhető források alapján, ez a szám egyéni szintre lebontva rémítően kevés. Az ösztöndíjból részesülő sportolók 20 és 50 ezer forint közötti havi juttatást kaphatnak, ez kiemelkedő sportteljesítményekért, világversenyen elért érmek, helyezések után járhat. Ha feltételezzük, hogy lineárisan növekedett az egyes sportolóknak járó juttatás, ez fejenként 31.200 és 78.000 forint közti összeget jelent. Az átlagos ösztöndíj nem éri el a közmunkáért járó bért sem. Ők azok a sportolók, akik nem részesülhetnek ugyanakkora díjazásban sem, mint ép társaik, ha olimpiai dobogóra állnak.

Fél embernek fél pénzt? Ez képtelenség! A paralimpikonjaink ugyanazt a díjazást érdemlik, mint egészséges társaik! Éppen akkora – ha nem nagyobb – hősök, mint az olimpikonjaink. A Fidesz által javasolt rendszer az ország szégyene.

 

Bősz Anett, ügyvivő

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK