Belépek a Pártba
11 július
2016
HÍR
810 látogató

Liberálisok: a csúcson helyes válaszokat adtak a NATO-t érő kihívásokra

A múlt hétvégi varsói NATO-csúcson a résztvevők helyes és jó válaszokat adtak az észak-atlanti szövetséget érő fenyegetésekre, az orosz hatalmi politika kihívásaira, a terrorizmusra és a migrációs hullámra – ismertette az MTI-nek a Magyar Liberális Párt álláspontját Szent-Iványi István. A politikus azt kérte, hogy Magyarország álljon teljes a megfogalmazott célok mögé.

A Liberálisok külpolitikai szakértője emlékeztetett arra, hogy Oroszország elrettentésének érdekében döntöttek a szövetség keleti és déli részének megerősítéséről. Ennek értelmében négy zászlóalj rotációs rendszerben fog állomásozni Lengyelországban és a balti államokban, valamint létrehoznak egy román irányítású, nemzetközi összetételű dandárt a Fekete-tenger térségében, ahol mostanában Oroszország megerősítette a befolyását.

A politikus hangsúlyozta, hogy ez önmagában nem lenne képes megállítani az esetleges orosz agressziót, de véleménye szerint a döntés világos jelzés mind Oroszország, mind a NATO tagállamok felé, hogy az észak-atlanti szövetség képes szembenézni a kihívással és a fenyegetéssel. Az igazi kockázatot a hibrid hadviselés, a dezinformációs kampány, a kémtevékenység, a kibertámadások és a szélsőséges pártok pénzelése jelenti – tette hozzá.
Hangsúlyozta, hogy emellett fontos megállapodás született Ukrajnával, amelyik ugyan kizárta az ország NATO-tagságát, helyette viszont komoly politikai támogatást nyújt.
Szent-Iványi István Orbán Viktor miniszterelnök szavaira is reagált, amelyek szerint magyar kezdeményezésre a NATO is segítségül szolgál a migráció elleni küzdelemben. “A magunk oldalára állítottuk a NATO-t: (…) kimondtuk, az illegális migrációt meg kell állítani, a külső határokat meg kell védeni, az ellenőrzés nélküli beáramlás nemcsak civil, hanem katonai biztonsági kockázatot is hordoz” – mondta Orbán Viktor.
A külpolitikai szakértő szerint a kormányfő kijelentése pontosításra szorul, mert a most bejelentett új földközi-tengeri haditengerészeti hadművelet (Operation Sea Guardian) egy februári német-török-görög megállapodáson alapul. Hozzátette, hogy a döntést üdvözlendőnek tartják, de az alapvetően a tengeri flottával rendelkező országokat érinti és “nehéz azt állítani, hogy Magyarország ebben fontos szerepet játszik”.

Forrás: MTI

 

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK