Belépek a Pártba
19 november
2017
HÍR
693 látogató

Liberálisok: A kormány videojátékokra fordíthatja a rákos betegektől elvont 2 milliárdot

A Magyar Közlöny 2017. november 10-i számából szerezhetett tudomást a közvélemény arról a kormányhatározatról, amelynek 4. pontja ”felhívja a miniszterelnök kabinetfőnökét, hogy … soron kívül intézkedjen az E-sport bajnokság és konferencia megrendezéséhez szükséges, legfeljebb 1.999.500 Ft összegű támogatási szerződés megkötéséről az Egymillióan a magyar Esportért Egyesülettel.”

Ez a döntés egy visegrádi négyes E-sport (versenyszerű videojátékok) bajnokság  és egy E-sport konferencia megrendezéséhez nyújtott két millió forintos támogatásról szól. Erre a hírre talán kevesen figyeltek fel aznap. Igazi érdeklődést egy nappal később, 2017. november 11-én váltott ki a hír, amikor ezt a szerény összeget ezerszeresére, azaz két milliárd forintra növelték. Ezzel egyidejűleg jelentette be Rétvári Bence, hogy a Kormány a rákbetegek gyógyszertámogatási keretét éppen ekkora összeggel csökkenti.

Feltűnő, hogy a versenyszerű videojátékok bajnokságára szánt nagyvonalú támogatást rekordsebességgel el is kell költeni: alig 2 hónap áll rendelkezésre. Az ügy iránt egyébként lelkesedő gamer szakértők is képtelenségnek tartják, hogy ilyen gyorsan megrendezhető egy színvonalas nemzetközi E-sport bajnokság. A sztárgamerek versenynaptára zsúfolt, a nemzetközi versenyek rendjébe lehetetlen egy új versenyt ilyen rövid időn belül beilleszteni.  Ez még azok számára is megkérdőjelezi a támogatás értelmét és hasznosságát, akik egyébként rokonszenveznek az E-sport, azaz a videojátékok versenyének adófizetői támogatásával.

A 2017-ben Magyarországon megrendezett kiemelt világversenyekre elköltött százmilliárdok hasznosságáról kedvezőtlen tapasztalatokat szereztünk: sem a gigaköltségvetésű FINA vizes világbajnokság, sem a Judo Világbajnokság nem igazolta a beleölt milliárdok célszerűségét, mivel az elemzések kimutatták, hogy egyiknek sem volt érzékelhető hatása sem a turizmusra, sem az ország, illetve Budapest imázsának javítására.

Valószínű, hogy az E-sport bajnokságra eltékozolt milliárdok mögött sem racionálisan igazolható  szempontok állnak. Egyéni gazdasági és lobbiérdekek, esetleg a rendezésben érdekeltek nyerészkedése lehet a valódi motiváció. Erre utal az is, hogy elsőként a Deutsch Tamás miniszterelnökségi biztos által elnökölt MTK-ban jött létre E-sport szakosztály. Az MTK elnöke szerint az E-sport most egy olyan „extrém sport” , mint a snowboard, vagy a síakrobatika volt a maga korában.

Tudomásunk szerint eddig csak a két MTK-s csapat jelezte részvételi szándékát a hazai E-sport bajnokságon. Ezek után nem meglepő, hogy a Deutsch  Tamás által felügyelt Digitális Jóléti Programból finanszírozzák ilyen bőkezűen az E-sport bajnokságot.

Mi, Liberálisok régóta szorgalmazzuk egy átfogó, az ország modernizálását szolgáló digitális stratégia megvalósítását. Aggasztó, hogy bármilyen digitális stratégia csak a kormányzati kommunikáció szintjén létezik, még a kormány által elfogadott részstratégiákból sem valósult meg jóformán semmi.

A digitalizációban a lemaradásunk versenytársainkkal szemben folyamatosan növekszik. Különösen felháborító, hogy amíg elmaradnak a sürgető fejlesztések a digitalizáció terén, addig a Digitális Jóléti Programból olyan rendezvényt finaszíroznak ésszerűtlen összegekkel, amelyeknek az értelme, hasznossága, minőségi megvalósíthatósága megkérdőjelezhető és semmivel sem visz közelebb minket a Digitális Ország – Okos Nemzet programunk céljának eléréséhez.

 

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK