Belépek a Pártba
18 január
2017
HÍR
600 látogató

Letelepedési kötvény – Ellenzék: húsz nap alatt nem lehet kiszűrni a biztonsági kockázatokat

A letelepedési kötvények rendszerét vizsgáló ellenzéki árnyékbizottság szerint a letelepedési kötvények nem hoznak hasznot az országnak, és a hatóságok húsz nap alatt nem képesek megállapítani, hogy a kötvényvásárlók vagy családtagjaik jelentenek-e biztonsági kockázatot.

A nem hivatalos testületet az Együtt, a Jobbik, a Liberálisok és az LMP hozta létre, tagjai pedig szerdán a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal vezetőivel találkoztak.
Szabó Szabolcs (Együtt) a megbeszélést követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy eddig mintegy 10 500-an jutottak letelepedési engedélyhez a kötvényeken keresztül, körülbelül 3500 eljárás még zajlik, az elutasítások száma pedig alig néhány tucat.
Az érintettek egyharmada kötvényvásárló, kétharmada családtag – tette hozzá.
A független képviselő leszögezte, hogy a hivatal dolgozói az eljárások során a törvényben foglalt kötelezettségüket teljesítik. Rámutatott ugyanakkor, hogy a döntéshozók az egész eljárásrendet arra optimalizálták, hogy a lehető leggyorsabban, a legalapvetőbb érdemi vizsgálat nélkül, 300 ezer euró ellenében hozzá lehessen jutni a letelepedési engedélyhez.
Szabó Szabolcs szerint a rendvédelmi szervek és a titkosszolgálatok számára biztosított húsz nap alatt nem lehet kideríteni az esetleges biztonsági kockázatokat.
Mirkóczki Ádám (Jobbik) közölte, hogy a hatóságok eddig csak 12 kötvényvásárlótól és 53 családtagtól tagadták meg a letelepedési engedélyt.
Az egész konstrukció – kis túlzással – csak arról szól, hogy akinek van pénze, az letelepedési engedélyhez juthat – fogalmazott. Közölte: húsz nap alatt a titkosszolgálatok nem képesek megállapítani, hogy egy letelepedni szándékozó külföldi jelent-e valamilyen kockázatot.
Jó eséllyel a magyar hatóságok szűrési rendszere kimerül abban, hogy végignézik a nemzetközi körözési listákat, és ha azok nem adnak ki találatot, akkor valószínűleg azt állapítják meg, hogy a kérvényező nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot – mondta.
A képviselő szerint a kormányzati állításokkal szemben a letelepedési kötvények bevezetése nem lendíti fel a nemzetgazdaságot és nem bővíti a hazai munkaerőpiacot.
Schmuck Erzsébet (LMP) azt mondta, hogy ezt a konstrukciót nem lett volna szabad bevezetni. A frakcióvezető is úgy ítélte meg, a húsz nap kevés a nemzetbiztonsági kockázatok kiszűrésére.
A letelepedési kötvények nem a költségvetésnek, hanem “gyakorlatilag csak a Fidesz hátországának és a Fideszhez közel állóknak” hajtottak gazdasági hasznot – mondta.
Fodor Gábor (Liberálisok) szerint a bizottság munkája akkor sem felesleges, ha a kormány kivezeti a letelepedési kötvényt. Hozzátette, a találkozón világossá vált, hogy a kötvények megszerzésében közreműködő ügyvédi irodák “valójában postásszerepet” töltenek be, miközben hatalmas összegek landolnak ismeretlen helyeken.
A közvélemény joggal várja el, hogy kiderüljön, hol vannak ezek a pénzek, és azokból kik gazdagodtak – fogalmazott.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK