Belépek a Pártba
28 december
2017
HÍR
573 látogató

Legyen békés ünnepe az állatoknak is! – Petárdamentes övezetek kijelölését kezdeményezik a Liberálisok

A Magyar Liberális Párt petárda- és tűzijátékmentes övezetek kijelölését kezdeményezi az önkormányzatoknál.

A szilveszteri petárdázások miatt évről évre kutyák százai kerülnek veszélybe, szöknek el otthonukból. A Liberálisok ezért egy olyan online térkép létrehozását kezdeményezik az állatorvosok adatbázisa és a kutyatulajdonosok regisztrációja alapján, amely tájékoztatja a lakókat, hogy hol élnek kutyák, és hol vannak olyan ebek, amelyek kifejezetten félnek a petárda, a tűzijáték zajától. A térképet az állatorvosok a kutyatulajdonosokkal közösen, az önkormányzatok felügyeletével frissíthetnék, a petárdaárusítók pedig kötelesek lennének tájékoztatni az oldalról a tűzijátékot vásárlókat. Ezzel a módszerrel a petárdázás helyszínét éppúgy lehetne korlátozni, ahogyan az alkohol vagy a dohány árusítását az oktatási intézmények közelében.

Célunk, hogy a kutyák ne szökjenek el, ne kóboroljanak el otthonról Szilveszterkor, és csökkenjen a kutyás közúti balesetek száma is. A Liberálisok egy 10 pontos javaslatcsomagot fogalmaztak meg a szakmai szervezetek és az állatorvosok ajánlása alapján, amellyel megelőzhetőek lennének a szilveszteri szökések és balesetek:

  1. Minden állatot regisztráljanak az állatorvosoknál, aki eddig nem tette meg, lássa el mikrochippel házi kedvencét. Ez az alapja a térképes adatbázis létrehozásának is.
  2. Minden tulajdonos gondoskodjon róla, hogy kutyájának nyakörvén fel legyen tüntetve gazdájának telefonszáma és elérhetősége, ha mégis baj történne.
  3. Minden gazda gondoskodjon róla, hogy kutyája Szilveszterkor biztonságos, zárt térben legyen, ahol nem sérülhet meg, és ahonnan nem tud elszökni.
  4. Senki ne kösse láncra kutyáját, mert azzal akár meg is fojthatja magát az állat, ha pánikba esik a durrogtatás miatt.
  5. A gazdák próbálják meg kutyájuk társaságában eltölteni a tűzijátékos időszakot. Ha erre nincs lehetőség, gondoskodjanak róla, hogy legyen ember mellette, aki vigyázni tud a kutya épségére.
  6. Ebben az időszakban minden tulajdonos pórázon járassa kutyáját.
  7. A jóllakott kutya nyugodtabb, a szokásos étkezést érdemesebb előrébb hozni, hogy kevésbé legyen ingerlékeny az eb.
  8. A gazdák a közelünkben élőknek, szomszédjainknak szóljanak, ha ijedős a kutyájuk, kérjenek megértést és együttműködést. A nagyon ijedős kutyák gyógyszeres nyugtatására készüljenek fel a gazdák az állatorvos segítségével.
  9. Ha van rá lehetőség, az elkóborolt kutyákat segítsünk visszajuttatni gazdájuknak, értesítsük a hatóságot, vagy az állatmenhelyeket, ha sikerült az elkóborolt kutyát megfognunk.
  10. Újév első pár napjában fokozott figyelemmel és türelemmel közlekedjünk, különösen, ha gazda nélküli állatot látunk az út mentén.

Odafigyeléssel csökkenthető a szilveszteri tragédiák száma, összefogással elkerülhetőek a balesetek. Vigyázzunk embertársainkra és állatainkra az év utolsó napján is!

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK