Belépek a Pártba
04 április
2017
HÍR
381 látogató

Külföldi egyetemek – a magyar társadalom lesz a vesztese a CEU-ellenes javaslatnak

Budapest, 2017. április 4., kedd (MTI) – A Magyar Liberális Párt károsnak tartja a felsőoktatási törvény javasolt módosítását, mert úgy látják, hogy annak nem Soros György lesz a vesztese, hanem Magyarország és a teljes magyar társadalom.

A párt külügyi szakpolitikusa a Közép-európai Egyetem előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, bíznak benne, hogy Áder János köztársasági elnök hallgat elődjére, Sólyom Lászlóra, aki kifejezetten elutasította és a magyar törvényekkel ellentétesnek nevezte az intézkedést. Szent-Iványi István hozzátette: remélik, hogy az Alkotmánybíróság is ennek megfelelő döntést hoz majd az ügyben.
Mind a “CEU-törvény”, mind a civil szervezetekkel szembeni törvénymódosítás egy átfogó hadjárat része – jelentette ki, hozzátéve: ezek a lépések egy nagyon kedvezőtlen nemzetközi közegben helyezik el Magyarországot, ugyanis korábban Oroszország és Törökország hozott hasonló intézkedéseket. A politikus felhívta a figyelmet, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) már arra kérte az Európai Bizottságot, hogy vizsgálják meg, hogy a CEU valamint a civil szervezetek elleni törvényjavaslatok mennyiben sértik az unió alapszerződését illetve az Európai Unió Alapjogi Chartáját.
Az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatokban is feszültségek keletkezhetnek, mert ebben az esetben nem az számít, hogy milyen Soros György és Donald Trump amerikai elnök viszonya – folytatta. Az amerikai külpolitika ugyanis mindig patrióta és minden esetben fellép, ha amerikai érdekek kerülnek veszélybe külföldön – jelentette ki.
A politikus arra is kitért, hogy a lépés nyomán veszélybe kerülhetnek a Romániában működő magyar egyetemek.
Szent-Iványi István egyúttal szimbolikus jelentőségűnek nevezte, hogy a parlament április 4-én tárgyalja és fogadja el a felsőoktatási törvény módosítását, mert évtizedeken keresztül ezen a napon ünnepelte a kommunista hatalom a “felszabadulást, valójában a szovjet megszállást”.

 

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK