Belépek a Pártba
23 október
2015
HÍR
428 látogató

Közös felelősségünk a múltunk politikai befolyástól mentes kutatása és oktatása

A Liberálisok szerint méltatlan 1956 emlékéhez, amit a kormány a történelemkutatással, illetve annak tudós képviselőivel tesz. ’56  szellemisége éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy a történelmet hatalmi eszközökkel nem lehet meghamisítani, diktatórikus eszközök a múltat nem tudják megmásítani.

A kormány éppen az 1956-os forradalom 55. évfordulóján döntött arról, hogy a Nagy Imre újratemetése után létrejött 1956-os Intézet Közalapítványt megszünteti. És éppen a forradalom 59. évfordulója előtt néhány nappal derül ki, hogy a kormányközeli, jobboldali kutatóhelyet, a Veritas Intézetet a kormány újabb jogkörökkel, kedvezményekkel ruházza fel.

A Liberálisok úgy vélik, az autoriter államrendszer újabb példája az, ahogy a kormány már a történelmünket, múltunkat is saját politikai érdeke szerint igyekszik közvetíteni. Erre a Veritas Intézet létrehozása mellett példa a Szabadság téri megszállási emlékmű felállítása, a Holokauszt Emlékév számos botránya, a Sorsok Háza projekt, a Horthy-kultusz újraélesztése, vagy éppen a szélsőséges politikai nyilatkozatairól is ismert Schmidt Mária kormánybiztosi kinevezése az 56-os emlékév élére. De ide sorolható Rainer M. János, az 56-os Intézet vezetőjének elhallgattatása is, kinek ,,nagyimrés narratívája” nemkívánatos lett a közmédiában.

A Liberálisok szerint a kormány már számos kísérletet tett a múlt átértelmezésére, a történelemhamisításra, s ebben nem vezérli más, mint saját hatalmi arroganciája, a kormányzati gőg, a demokratikus értékrend semmibevétele, a társadalmi párbeszéd mellőzése, a politikai érdek. A tudós társadalom, a pedagógusok, a demokraták közös felelőssége, hogy a jövő generációja torzítások nélkül, politikai befolyástól mentesen ismerhesse meg történelmünket.

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK