Belépek a Pártba
28 május
2015
HÍR
583 látogató

Konszenzust szeretnénk az Országgyűlésben az audio-narráció bevezetéséért

Fodor Gábor törvénymódosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek annak érdekében, hogy látássérültek számára is hozzáférhetőek legyenek egyes tévéműsorok. Az ún. audio-narrációs hozzáférés biztosítását – amely egy narrátor közvetítésével tenné élvezhetővé a tévéműsort – a tervezet kötelezően írná elő a közszolgálati, ill. a legnagyobb közönségaránnyal rendelkező médiumok számára (RTL Klub, TV2) kezdetben napi egy filmalkotás esetén.

A szabályozás bevezetése nem róna plusz költséget a tartalom-előállítókra, ráadásul ez évtől a Színház- és Filmművészeti Egyetem is elindította az audio-narrációs OKJ-s képzését, ahonnan évről-évre felkészült, gyakorlott narrátorok kerülnek majd ki. A hazai nagy kábelszolgáltatóknak sem kellene külön infrastruktúrát fejleszteni ehhez, hiszen rendelkezésre áll az a sáv, ahová egy egyszerű gombnyomással átkapcsolva elérhetővé válna a tartalom.

Magyarországon a vakok és gyengénlátók száma több mint 80 ezer, jelenleg ők ki vannak zárva az olyan egyszerű élvezeti forrásokból is, mint egy izgalmas film, egy leíró dokumentumfilm vagy egy színházi előadás. A törvényjavaslattal ennek a 80 ezer embernek tehetjük minőségileg teljesebbé a mindennapjait, hasonlóan Angliához, vagy számos nyugat-európai országhoz, ahol ez a szolgáltatás már működik, napi gyakorlat.

A törvénytervezet benyújtása mellett a Magyar Liberális Párt  a Színház- és Filmművészeti Egyetem jóvoltából gyakorlatban is bemutatta tegnap, hogyan működik az audio-narráció. Az Ódry Színpadon A brémai muzsikosok c.  narrációs előadására hívott meg a párt országgyűlési képviselőket azért, hogy személyesen győződhessenek meg az ügy fontosságáról és  hogy akár konszenzusos szavazás is kialakulhasson az esélyegyenlőség biztosítása jegyében az Országgyűlésben.

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK