Belépek a Pártba
09 március
2016
HÍR
395 látogató

Két előzetes normakontrollt kértünk – két előzetes normakontroll lesz

A Liberálisok a Magyar Postáról és a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénymódosítóval kapcsolatban is előzetes normakontrollt kértek a köztársasági elnöktől. Áder János a mai napon – osztva a Liberálisok alkotmányossági aggályait – mindkét módosítóval kapcsolatban megkérte az Alkotmánybíróságot a kontroll elvégzésére. A párt üdvözli a köztársasági elnök döntését és indokait, melyek egybecsengenek a Liberálisok álláspontjával.

A Liberálisok már korábban elmondták, hogy a kormány mindkét  törvénymódosítóval csak tovább korlátozná az állampolgári alapjogokat, tovább szűkítené az alkotmányban garantált információs szabadságot végképp felszámolva az állami vagyonnal való gazdálkodás nyilvánosságát, az elszámoltathatóságot. A Magyar Posta és a Magyar Nemzeti Bank is állami intézmény, s mint ilyenek, az adófizetők pénzéből gazdálkodnak, az állampolgároknak tehát joguk van megismerni szerződéseiket és működésüket csakúgy, mint minden más állami pénzből gazdálkodó szervét is. Mindkét állami intézmény pénze közpénz, mely semmilyen körülmények között nem változtathatja meg ,,közvagyon jellegét”, azaz nem változhat magánvagyonná. A Liberálisok már korábban is jelezték, hogy a visszamenőleges törvénykezés súlyos jogbizonytalanságot okoz, annak alkotmányos demokráciában helye nincs.

A Magyar Liberális Párt bízik abban, hogy a köztársasági elnök után az Alkotmánybíróság is olyan döntést hoz, amely a magyar állampolgárok alapjogaival és az információszabadsággal teljes összhangban áll.

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK