Belépek a Pártba
27 február
2020
HÍR
586 látogató

Három lépés az egyenlőbb Budapestért – Sermer Ádám javaslatai a fővárosi esélyegyenlőségért

Mai napon ismertettem három egyszerű lépést, melyek segítségével az új fővárosi vezetés hatékonyan segíthet a fővárosi fiatalok lakhatási problémáin, a budapesti roma gyermekek társadalmi mobilitásán, valamint a fővárosban élő mozgáskorlátozottak mindennapjain. A városvezetés ember-központú elképzeléseiben kiemelt szerepet kell kapjon az esélyegyenlőség területe a Tarlós-időszak sok esetben embertelen intézkedései után.

Tarlós István városvezetése semmibe vette a fiatalokat, miközben Budapesten az ingatlanárak elszálltak a bérekhez képest, így a pályakezdők, friss diplomások – a fiatal felnőttek hatalmas hányada is – lakhatási válsággal került szembe a fővárosban. A kerületi önkormányzatok összességében óriási ingatlanportfólióval rendelkeznek, melynek egy jelentős részét jelenleg lakhatatlan lakóingatlanok teszik ki. A BKIK Ingatlanhasznosítási osztálya rendelkezik egy javaslattal, mely megoldást nyújthatna erre az anomáliára. Tárgyalásokba kezdtem az új városvezetéssel annak érdekében, hogy a javaslatnak megfelelően anyagi ráfordítások nélkül is kiadhatóvá lehessen tenni az érintett lakóingatlanok jelentős részét. Miután jelentős források bevonására nincs lehetőség, a javaslat értelmében a használhatatlan ingatlanok kis hányada szolgálna fedezetül a többi leamortizálódott ingatlan felújítására. Erre a megoldásra úgy tűnik, vállalkozói oldalról, és új polgármesterek részéről is lenne nyitottság. Annak érdekében, hogy a fiatalok, és más rászorulók mielőbb lakhatáshoz juthassanak, valamint a jelenlegi folyamatos önkormányzati kiadásokat át lehessen fordítani bevételre, a tárgyalások folytatódni fognak.

Tarlós István városvezetése többségében semmibe vette a budapesti roma polgárokat. Miközben az állampárt a miniszterelnök vezetésével, a gyöngyöspatai szegregációs ügy kapcsán elkezdte feltüzelni a többségi társadalmat roma honfitársaink ellen, meggyőződésem, hogy a főváros ezt ellensúlyozandó jó példát kell mutasson az országnak. Minimális ráfordítással óriási segítséget lehetne nyújtani a roma, tanulni vágyó gyermekeknek, ha meg lehetne emelni a Fővárosi Roma Ösztöndíjra fordított összegeket. A FROKK-on keresztül kiosztott összeg költségvetési szempontból minimális tétel, így akár az összeg megduplázását is át lehetne gondolni. Kis lépés lenne a főváros számára, de óriási segítség lehetne a budapesti roma fiatalok társadalmi mobilitásában.

Tarlós István városvezetése többször megalázta a Budapesten élő mozgáskorlátozottakat, most lehetőség lenne ráfordítás nélkül egy nagyon fontos segítséget megadni számukra. Jelenleg még bevett gyakorlat a fővárosban, hogy a mozgáskorlátozottak gépjárművei számára fenntartott várakozóhelyeken szabálytalanul parkoló autókat kerékbilinccsel büntetik. Ennek véget kell vetni. Tarthatatlan, hogy egy szabálytalan autót úgy rögzítsünk, hogy ezzel akár hosszú időre akadályozzuk a parkolóhelyet jogosan használni kívánó mozgáskorlátozott személyt. Lakóingatlanok, társasházak bejáratánál kiemelten fontos, hogy a fenntartott helyhez hozzá férhessenek az érintettek, ezért javaslom, hogy a főváros, és a kerületek vizsgálják felül az ilyen speciális parkolóhelyek jogosulatlan használatára vonatkozó szabályozást. Javaslom továbbá ezekben a speciális helyzetekben a szabálytalan gépjármű azonnali elszállításának mérlegelését ahhoz hasonlóan, mintha a szabálytalan gépjármű a forgalmat akadályozná. Ezirányú javaslataimra szintén látható nyitottság kerületi polgármesterek részéről, így mindent megteszek a mielőbbi változtatás érdekében.

Az esélyegyenlőség megteremtése az egyik legfontosabb pillére egy valóban emberi Budapestnek.

Sermer Ádám, a Magyar Liberális Párt ügyvivője

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK