Belépek a Pártba
19 június
2017
HÍR
566 látogató

Francia választások – Macron megkezdheti a reformok végrehajtását

Budapest, 2017. június 19., hétfő (MTI) – A Magyar Liberális Párt üdvözölte, hogy Emmanuel Macron centrista pártja jelentős többséget szerzett a francia törvényhozási választások második fordulójában és a francia elnök ezzel megkezdheti beígért reformjainak végrehajtását.

Szent-Iványi István, a Liberálisok külügyi szakpolitikusa hétfői budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a Köztársaság Lendületben (LREM) és szövetségese, a szintén centrista Francois Bayrou vezette Demokrata Mozgalom (MoDem) a francia belügyminisztérium vasárnap éjjeli adatai szerint 341 mandátumot szerzett az 577 fős törvényhozásban.
Szent-Iványi István úgy fogalmazott, hogy a francia elnök nagy győzelmet aratott a szélsőjobb- és a szélsőbaloldali populisták felett. Egyúttal viszont figyelmeztetett, hogy a választók kevesebb, mint a fele adta le voksát a második fordulóban, amit a bizalmatlanság jeleként értékelt.
Az pedig aggodalomra adhat okot, hogy Emmanuel Macron a kétsebességes Európa híve, ugyanis így Magyarország könnyen a perifériára szorulhat – tette hozzá.
A politikus kitért a Nagy-Britannia európai uniós kilépéséről (Brexit) hétfőn kezdődő tárgyalásokra is, felsorolva a lehetséges forgatókönyveket. Az EU számára az úgynevezett szoft Brexit lenne a legkedvezőbb, ami után továbbra is korlátlanul folytatódna a munkaerő, a tőke, a szolgáltatások és az áruk szabad áramlása – emelte ki. Theresa May brit miniszterelnök viszont azt támogatja, hogy ne érvényesüljön a munkavállalás szabadsága, illetve Nagy-Britannia felmondaná az unióval folytatott összes közös szakpolitikát – hívta fel a figyelmet. A legrosszabb az lenne, ha két év múlva megállapodás nélkül zárulnának le a tárgyalások és a jövőben semmi nem szabályozná az unió és a szigetország kapcsolatát – mondta Szent-Iványi István.

 

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK