Belépek a Pártba
07 november
2015
HÍR
706 látogató

Fodor Gábor : Utólagos normakontrollt kérünk az AB-tól a Századvég-ügy kapcsán

Fodor Gábor utólagos normakontrollt kér a Btk. azon szakaszára, mely a minősített adatokkal kapcsolatos bűncselekményekről rendelkezik. Az országgyűlési képviselő figyelmét a Századvég-ügy irányította rá a törvényi ellentmondásra.

A Btk. jelenleg úgy rendelkezik, hogy kizárólag a titokgazda, a minősítésre jogosult szerv tehet feljelentést akkor, ha a minősített adatok illetéktelen kezekbe kerültek. Ez azért súlyosan problémás, mivel minden bizonnyal magának a titokgazdának is szerepe van abban, hogy a rá bízott információk kiszivárogtak. A Századvég-ügyben ez azt jelentené, hogy ha a kormány úgy adott ki minősített adatot a Századvégnek, hogy ott ennek fogadására nem volt jogosultság, akkor az államtitkok illetéktelen kézbe kerüléséért senki nem tehet feljelentést, csak a titokgazda, azaz a kormány. Mivel azonban a kormány maga is felelős és felelősségre vonható az esetleges bűncselekményért, nyilvánvaló, hogy soha nem tenne feljelentést.

Fodor Gábor azt kéri majd az Alkotmánybíróságtól, hogy utólagos normakontrollal semmisítse meg a Btk. 266§ (2) bekezdését, azaz tegye lehetővé, hogy bűncselekmény gyanújával bárki feljelentést tehessen minősített adattal való visszaélés gyanúja miatt. Fodor Gábor jövő héten megkezdi az aláírásgyűjtést az Országgyűlésben, hiszen a normakontroll elindításához a képviselők negyedének aláírása szükséges. A Liberálisok képviselője az alapvető jogok biztosát is felkéri, hogy kezdeményezze a normakontrollt az Alkotmánybíróságnál.

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK