Belépek a Pártba
11 január
2018
HÍR
420 látogató

Fodor Gábor: Az ÁSZ-büntetés indokolatlan, gátlástalan, vállalhatatlan

A „Kire szavazzanak a liberálisok?” című rendezvénysorozat  vendége Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke volt. A beszélgetést a fórum házigazdája, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója, Tóth Csaba vezette.

 

Közös listára, közös miniszterelnök-jelöltre van szükség

Az első kérdésre válaszolva Fodor Gábor elmondta, hogy miután a társadalom többsége változást akar, még mindig van esély arra, hogy a pártok összefogásával ez megvalósuljon. Ennek kulcsa továbbra is a közös lista, közös miniszterelnök-jelölt és a koordinált egyéni jelöltek – hangsúlyozta a Liberálisok elnöke, hozzátéve: a többség kormányváltást szeretne. Fodor Gábor szerint ez nem lehetetlen, de ha az ellenzék mégsem győz, még mindig ott van célként a kétharmados Fidesz-többség megakadályozása. Ehhez is széleskörű összefogásra van szükség, melynek első lépését a Magyar Szocialista Párt, a Pártbeszéd és a Magyar Liberális Párt már megtette, és bár formális, aláírt szerződés még nincs ezen pártok között, de jó esély kínálkozik arra, hogy ez hamarosan megtörténjen.

 

A három párt elkötelezett a megállapodásban

Tóth Csaba arra volt kíváncsi, hogy a Liberálisok miért mindig a baloldali pártok szövetségeseként lépnek fel. Fodor Gábor válaszában azt emelte ki, hogy elveiket illetően sok azonosság mutatkozik, és ez megteremti az alapot ahhoz, hogy közösen gondolkodjanak. A három pártnak már voltak eddig is közös fellépései, a tavalyi évet például együtt, egy közös sajtótájékoztató formájában zárták, hogy világos legyen az üzenet: a három párt elkötelezett a megállapodásban. Megmutatták, hogy minden probléma, nehézég mellett lehet egymással kooperálni. A választók is ezt várják tőlük, abban reménykednek, hogy képesek lesznek a duzzogásokat félretéve együttműködni. 2014-ben sem az volt a probléma, hogy összefogtak a pártok – ahogy ezt sokan szeretik bírálatként megfogalmazni -, hanem az, hogy túl későn tették, és maguk sem hittek benne. A közös fellépést, azaz az összefogást a választójogi törvény kényszeríti ki, hiszen a Fidesz megszüntette a kétfordulós rendszert.

 

A Liberálisok nem baloldaliak, de nyitottak a baloldali pártokra

A tagolt ellenzékkel szemben egységes kormánypárti oldal lép fel, ezért szinte kötelező a kooperációra való törekvés. A demokrata ellenzék tagjai között elvi egyetértés mutatkozik, a Jobbik azonban nem sorolható a demokrata ellenzéki pártok közé. Nem sorolható oda, mivel szélsőséges nézeteket vall, és Európa-ellenes – vélekedett Fodor. A többi demokrata ellenzéki párttal lényegében közös platformon állnak a Liberálisok, és ez bebizonyosodott az oktatásról folytatott vitákban, a választójogi törvénnyel kapcsolatos dokumentum aláírásakor, vagy éppen az egészségügyi feladatok deklarálásában. Fodor Gábor kiemelte, hogy a Magyar Liberális Párt nem baloldali tömörülés, de az illiberális rendszert kiépítő Fidesszel szemben egységesen, azonos elvek mentén lépnek fel a baloldali pártokkal.

 

A Liberálisok saját ügye: a kannabisz-legalizáció

Tóth Csaba ezután azt a kérdést feszegette, hogy vajon a Liberálisok mit tudnak hozzátenni az együttműködéshez, mely témák azok, amelyek számukra fontosak, és megkülönböztetik őket a többiektől. Fodor Gábor elsőként a kannabisz legalizációjának immár egy éve tartó programját említette, hozzátéve, hogy ez csak látszólag marginális kérdés, valójában a társadalom számára fontos ügy, amelyet egyelőre csak a Liberálisok képviselnek következetesen.

Felháborítóan viselkedik a kormány menekültügyben

A moderátor ezután a menekültügyre terelte a beszélgetést, amellyel kapcsolatban a Liberálisok elnöke a nemzetközi szerződések betartása és a humánus szempontok figyelembe vétele mellett arra hívta fel a figyelmet: ők kezdettől fogva azt az álláspontot képviselték, és képviselik ma is, hogy a problémát lehetőleg helyben kell megoldani. Magyarország a migrációval kapcsolatban rendkívül nehéz helyzetbe került, mert a kormány megtagadta annak az 1294 menekült kérvényének elbírálását is, amelyre az Európai Unió kijelölte hazánkat. Felháborítóan viselkedett, és viselkedik a magyar kormány – mutatott rá Fodor Gábor.

 

Fodor Gábor büszke az Igen-kampányra

A beszélgetésben természetesen előkerült az a kvótanépszavazás is, amelyben a Magyar Liberális Párt szembement a kormány akaratával, de eltért az ellenzéki pártok által képviselt magatartástól is. Egyedüliként vállalta, hogy a népszavazáson való részvételre szólít fel, amellyel elősegíthette volna annak eredményességét, még akkor is, ha az Igen válaszra is buzdít. Fodor Gábor ma is helyesli a Liberálisok döntését, ez volt a tiszta, helyes, becsületes álláspont. Magyarország az Európai Unió tagja, az EU törvényeit pedig be kell tartani. A Fidesz illiberális politikájával szemben aktivitásra van szükség, nem lehet azt mondani, hogy maradj otthon, és ne szavazz – a Liberálisok erre alapozva indították el az Igen-kampányt. Fodor szerint mindenki tudta, hogy a többség nem megy el, éppen ezért büszke arra, hogy 60 ezer embert mégis sikerült rávenni arra, hogy voksoljon Igennel a népszavazáson.

 

Gazdasági akadálya sincs az együttműködésnek

Az ellenzéki pártok között természetesen más kérdésekben is vannak különbségek, így például az állam szerepével kapcsolatban is, ebben a Liberálisok a legkövetkezetesebben képviselik a kicsi, de erős állam koncepcióját. Gazdasági téren is vannak eltérések, így például a Liberálisok egyetértenek a Fidesz egykulcsos adópolitikájával, már csak azért is, mert ezt a koncepciót a kormánypárt valójában a liberálisoktól vette át. Kormányra kerülve természetesen kompromisszum készek vagyunk – mondta Fodor, hozzátéve: átmenetileg el tudjuk fogadni, hogy a másik párt elképzelése érvényesüljön, vagyis ez nem lehet akadálya az együttműködésnek.

 

Gátlástalan támadás az ÁSZ-büntetés

A fórumon természetesen kitértek az Állami Számvevőszék által kirótt büntetésre is, amelyre Fodor Gábor röviden annyit mondott: vállalhatatlan, tarthatatlan, elfogadhatatlan, indokolatlan és gátlástalan. A beszélgetés a közönség kérdéseire adott válaszokkal ért véget.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK