Belépek a Pártba
13 június
2016
HÍR
563 látogató

Fodor Gábor: A szabadság, így a szabad kereskedelem is mindig megéri és kifizetődik

Magyarország nem a keleti, hanem a nyugati együttműködési rendszer része és az is kíván maradni. A Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) támogatása azt jelenti, hogy Magyarország nem a Putyin célját szolgáló Eurázsiai Unió felé kacsintgat, hanem az európai és az atlanti gazdaság szerves része. Ezt az álláspontot kifejezve szavaztam ma az Országgyűlésben nemmel a TTIP elutasítására.

Hazánk alapvető érdeke, hogy a magyar cégek mélyebben integrálódjanak a világkereskedelembe, sikeresebbek legyenek mind az európai, mind az amerikai piacon. Erre ad lehetőséget a TTIP, amely tisztább versenyt teremt a bürokratikus szabályok lebontásával. A TTIP ugyanolyan szerepet tölt be a kereskedelemben, mint a NATO a biztonságpolitikában.

A magyar kormány már évek óta az állami monopóliumok létrehozására törekszik a verseny kiiktatásával. Ezzel a törekvéssel ellentétben a hazai kereskedelmi szektornak az lenne a hasznos, ha nem politikai alapon, hanem a szabad piac elveinek megfelelő versenyben dőlne el, hogy ki mekkora részt tud szakítani a piacból. A TTIP a szükségtelen hatósági szabályozások lebontásával olcsóbbá teszi a termékeket, egyszerűsíti a kereskedelmet, könnyebbséget jelent a cégeknek, így munkahelyet teremt és ösztönzi a gazdasági növekedést. A Külügyminisztérium saját hatástanulmánya is elismeri, hogy egy kellően kerültekintő TTIP megállapodás 15-20 százalékkal növelheti a magyar exportot, 20-30 ezer új munkahelyet teremthet és éves szinten 0,3-0,3 százalékkal növelheti a magyar GDP-t.

Az Országgyűlés – a kormánypártok és ellenzék közösen – ma elszalasztott egy lehetőséget, hogy a gazdaság és a fogyasztók érdekében vállalkozásbarát gazdaságpolitikával segítse a magyar cégek piacra jutását. A magyar kormány ma nem merte kimondani azt, amit a Fidesz képviselői az EP-ben nyíltan kijelentenek, hogy Magyarország támogatja a TTIP-t. Ennek a kettős beszédnek áldozatai pedig  nem csak a kereskedők, hanem a fogyasztók is.

Fodor Gábor, országgyűlési képviselő

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK