Belépek a Pártba
15 március
2016
HÍR
572 látogató

Fodor Gábor, a Liberálisok elnökének beszéde március 15-én, a Pilvax közben

Tisztelt Honfitársaim!

A történelem az élet tanítómestere – tartja a mondás, mi mégis gyakran viselkedünk úgy, mintha a történelem nem lenne egyéb, mint a távoli múlt egy lezárult fejezete, amivel csak az iskolában vagy állami ünnepen foglakozunk megszokásból. A történelem hősei példaképek – mondjuk ezeken az állami ünnepeken, de közben úgy viselkedünk, mintha a hőseink múzeumi tárgyak lennének, akiknek nincsen érvényes útmutatójuk a mai kor számára. Széchenyi, Kossuth, Petőfi, Eötvös? – a piros betűs ünnepeken meghatottan gondolunk a magyar történelem nagy példaképeire, anélkül, hogy akár egyetlen pillanatra is a tanítómestereinkként tekintenénk rájuk.

Én másképp szemlélem őket. Úgy viszonyulok hozzájuk, mintha hozzánk beszélnének. Ennek a másfajta viszonyulásnak az a legjobb módszere, ha megkérdezzük: mit tennének ők, ha ma köztünk élnének?

Mit mondana a kapitalizmust, tehát a piacgazdaságot helyeslő és nyugat-barát Széchenyi a nyugatellenes szabadságharcra és az antikapitalista intézkedésekre?

Mit mondana a liberális Kossuth az illiberális állam meghirdetésére és kiépítésére?

Mit mondana a cári hadsereg elleni küzdelemben a magyar szabadságért életét áldozó Petőfi arra a politikára, amely Moszkva mai cárját tekinti szövetségesnek Európával szemben?

Mit mondana a népiskolákról szóló törvényt kidolgozó Eötvös arra az politikára, amely gimnáziumokat zár be, leszállítja a tankötelezettség korhatárát, pénzt von ki az oktatásból, kiöli a kezdeményezést a tanárból, és az iskolát a közösségi ügyből a központi iránytás eszközévé silányítja.

Mit mondanának ma a közteherviselést és parlamentnek felelős kormányzást követelő hazafiak arra a törvényre, amely a Nemzeti Bankon keresztül 250 milliárd forintot dugna el a parlament elől?

És mit mondanának arra törvénymódosításra, mely a parlamentet egyszerűen kiiktatja a költségvetési döntésekből?

Pontosan tudjuk, mit mondanának.
Pontosan tudjuk, mit tennének.

Vajon Deák Ferenc a keleti nyitást támogatná vagy a mainál is erősebb uniós integrációt?
Erre is tudjuk a választ.

Bem tábornok és a szabadságharc mártírjai, akiknek jó része magyarul sem tudott, biztosan nem a menekültek ellen lázítana, hanem tisztességes bánásmódot követelnének számukra. Ők nem élnének vissza kommunikációs célokból a szükségállapot és a válsághelyzet fogalmaival, mert sokkal nagyobb veszedelemmel kellett szembenézniük annál, mint amit 1290 háborús menekült befogadása jelentene.

Míg Magyarország kormánya folyamatosan szabadságharcosként, a ’48-asok örököseként jeleníti megy magát, lépéseivel szembemegy mindennel, amit ők képviseltek. Szabad ország helyett despotikus országot épít, nemzeti önállóság helyett csatlósi szerepbe kényszeríti Magyarországot. Míg a’48-asok a szabadságért küzdöttek, Orbán a szabadság ellenében hirdette meg illiberális politikáját.

Kedves Barátaim!

Hogyan ünnepelhetjük Széchenyit, Kossuthot, Petőfit, ha nem vesszük komolyan azt, amiben hittek? Miért hajtunk fejet az emlékük előtt, ha nem halljuk meg a mának szóló tanításukat?

Ők sok mindenben különböztek, sok kérdésben nem értettek egyet, de a bécsi udvar önkényével szemben egy oldalon álltak. Azért álltak egy oldalon, mert a magyar szabadság ügyében közösen hittek. Ma is egy oldalon állnának a hatalom önkényével szemben. Egy oldalon állnának velünk, mert mi még hiszünk a magyar szabadság ügyében.

Ha nemcsak a szobrokat látjuk, hanem a gondolkodó, cselekvő embereket is, akkor nem lehet kétségünk afelől, hogy a 48-as forradalom hősei ma a demokratákkal együtt követelnék a kormány leváltását. Még a jelszavaikon sem kellene sokat változtatniuk. Minden mondatuk aktuális ma is. Petőfi most is megkérdezné, hogy rabok legyünk vagy szabadok! A sajtó szabadságáért Kossuth ma is ugyanazokkal az érvekkel harcolna. Ma, a fideszes oligarchák idején, a törvény előtti egyenlőséget legalább olyan hangosan követelné Irinyi József, mint 160 évvel ezelőtt. Legfeljebb annyi különbség lenne, hogy a márciusi ifjak ma nmegértően gondolnának vissza Ferenc József uralmára. Az ő legfőbb bizalmasa, Metternich herceg legalább nem járt Ibizára bulizni.

Kedves Barátaim!

A nagy elődök utat mutatnak nekünk.
Higgyünk a magyar szabadság ügyében, tegyünk érte, mert ha hiszünk és cselekszünk, akkor a magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez!

 

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK