Belépek a Pártba
08 szeptember
2018
HÍR
417 látogató

Fel kell számolni a funkcionális analfabetizmust!

Az írástudatlanság elleni küzdelem világnapján a Liberálisok arra hívják fel a figyelmet, hogy a legutóbbi PISA-felmérés eredményei alapján a magyar diákok több mint negyede nem érti, amit olvas. A funkcionális analfabetizmus a 15 éveseink 27,5 százalékát érinti.  2012 és 2015 között drámai mértékben emelkedett azon kamaszok száma hazánkban, akik a minimumszintet sem képesek hozni az olvasott szöveg értésében, s ezzel ledolgozhatatlan hátrányba kerülnek az életben.

Nálunk rosszabb eredményt csak a mexikói, a török, a görög, a szlovák és a chilei gyerekek produkálnak szövegértés terén, de ezeknek az országoknak hírhedten rossz oktatási rendszerük van. Mialatt a szétrohadó kórházakat és megnyomorított iskolapolgárokat okozó Emmi államtitkárai milliós tandíjú magániskolába járatják a gyerekeiket, feszt a sikerpropagandát hallgatjuk az oktatási rendszerünkről, de csak oda kell adni 100 tizenöt éves diáknak egy oldalt olvasásra: 27-nek fogalma sem lesz róla, mit olvasott.

A Liberálisok azt követelik a kormánytól, hogy Balog Zoltánnal ellentétben, kerüljenek tisztába a funkcionális analfabetizmus fogalmával, és haladéktalanul tegyenek lépéseket ennek felszámolásáért. Az első lépés a tankötelezettség 18 évre való visszaállítása, mert a 15 évesen olvasott szöveget nem értő diákok nagy hányada 16 évesen a közmunkaprogramban landol, és az olvasás készségét nélkülözve semmi esélye arra, hogy valaha jobb minőségű életet éljen.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt országgyűlési képviselője 

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK