Belépek a Pártba
10 március
2017
HÍR
463 látogató

EU-csúcs – helyes volt, hogy Magyarország Tuskot támogatta

Budapest, 2017. március 10., péntek (MTI) – A Magyar Liberális Párt helyesli, hogy Orbán Viktor támogatta az az Európai Tanács lengyel elnökének, Donald Tusknak az újraválasztását. A Liberálisok azt viszont kifogásolják, hogy a magyar álláspontról nem tájékoztatták előre Lengyelországot.

A párt külügyi szakpolitikusa az Európai Unió állam- és kormányfői brüsszeli csúcstalálkozójának csütörtöki eseményeit elemezve azt mondta, Donald Tusk képviseli a stabilitást és folyamatosságot. A magyar döntésnek viszont komoly következményei lesznek, mert a lengyel kormány Jacek Saryusz-Wolski európai parlamenti képviselő személyében ellenjelöltet indított – emlékeztetett pénteki sajtótájékoztatóján Szent-Iványi István. Felhívta a figyelmet, hogy Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke már jelezte, súlyosan csalódott a magyar döntés miatt, a lengyel kommentárok pedig úgy értékelték, hogy Magyarország elárulta Lengyelországot.
A politikus nem a magyar álláspontot tartotta problémásnak, hanem azt, hogy az diplomáciailag nem volt megfelelően előkészítve, így “helytelen és felesleges” feszültséget okozott a két ország kapcsolatában.

Eközben a csúcstalálkozón az összes többi ügy, például a migráció kérdése is mellékessé vált, de nem szabad azt gondolni, hogy az arról szóló vita lezárult – jelentette ki Szent-Iványi István.
A politikus azt is helytelenítette, hogy Magyarország nem csatlakozott az európai ügyészség felállítását támogató országokhoz. Emellett arra is kitért, hogy a hét elején Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország “már gyakorlatilag letette a voksát” a többsebességes Európa mellett, ami viszont komoly kockázatokat rejt, mert Magyarország könnyen a leszakadók közé kerülhet – figyelmeztetett.

 

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK