Belépek a Pártba
08 február
2017
HÍR
672 látogató

Elúsznak az vizes vb milliárdjai

A vizes vb teljes költségvetésének megmagyarázhatatlan növekedését jelzi az a kis gyaloghíd, amely a tervek szerint 269 millió forintból épülhetett volna meg, ám a híd költségei minden valódi indoklás nélkül 155 millió forinttal megemelkedtek.

A Rákos-patak fölött átívelő 27 méter hosszú 5 méter széles tervezett híd új világcsúcsnak számít, költségeit tekintve, hiszen az Ausztriában, Dornbirn városa mellett megépített, hasonló adottságú Schanerloch híd összes költsége 220.000 euró volt, vagyis átszámítva nagyjából 70 millió forint. Igaz, azt az Alpok sziklái között kellett megépíteni. De magyar példát is említhetünk, hiszen a Szolnokon 2011-ben átadott Tiszavirág gyaloghíd, ugyan háromszor annyiba került, mint az, amit a Rákos-patak fölé építenek, de fontos megjegyezni, hogy körülbelül tizenhatszor hosszabb is volt.  Ebből kiindulva, és figyelembe véve azt, hogy a kezdeti 25 milliárd forintos költségvetéshez képest már 100 milliárd forint fölött jár az úszó vb költségvetése, különösen indokoltnak tartjuk, hogy a közvéleményt tájékoztassák a költségnövekedés okairól. Hiszen, ahogy egy 155 milliós többletköltség be tudott kerülni mindenféle szakmai alátámasztás nélkül, úgy kerülhettek be a fentebb említett milliárdok is. Az átláthatatlanság, valamint a szakmai indoklás hiánya miatt a korrupció gyanúja lengi körül az egész beruházást.

A Liberálisok még jóval azelőtt, hogy megválasztották volna az úszószövetség új elnökét, azt kérték, hogy a szövetség tárja a nyilvánosság elé a beruházás eddig részleteit, tájékoztassa a közvéleményt, ám ez sajnos nem történt meg. Így azt sem tudjuk, hogy mi lesz a sorsa, és ki lesz a fenntartója a Dagály-úszópalotának, kit terhelnek a működési költségek. Ezért felszólítjuk a kormányzatot, hogy haladéktalanul tájékoztassa a nyilvánosságot, mind a költségvetés alakulásáról, mind a létesítmények további sorsásról. Itt az ideje az átlátható, pontos elszámolásnak.

Látva az úszó vb körüli anomáliákat, megkérdőjeleződik az Price Waterhouse olimpiai tanulmányában foglalt költségszint. Ha a vizes vb esetében háromszoros négyszeres költségnövekedés jellemző, akkor az olimpiát sem tudjuk majd 3-4 ezer milliárd forintos költség alatt kivitelezni. Ami annak tükrében különösen aggasztó, hogy a magyar kormány minden magyar adófizető állampolgár nevében garanciát vállalt az olimpiarendezéssel kapcsolatos mindennemű veszteségre.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK