Belépek a Pártba
23 november
2017
HÍR
473 látogató

„El a kezekkel az önkormányzatoktól!” – Kósa lemondta az ötpártira tervezett kerekasztal-beszélgetésünket

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke Molnár Gyulával, az MSZP elnökével, Hegedűs Lórántnéval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével és Gerstmár Ferenccel, az LMP belügyi kabinetének vezetőjével beszélgetett a „Merre tart az önkormányzatiság Magyarországon?” című pécsi konferencián a Liberális Magyarországért Alapítvány szervezésében, miután kormányzati körökből egyre gyakrabban szivárogtak olyan információk, miszerint a választások után teljesen át akarják alakítani az önkormányzati rendszert.

A beszélgetést Ignácz József, Besence polgármestere nyitotta meg, aki megemlítette, hogy Kósa Lajossal, a Fidesz tárca nélküli miniszterével lett volna teljes a mai kerekasztal-beszélgetés, a fideszes politikus azonban két nappal ezelőtt lemondta a rendezvényt, azzal az ígérettel, hogy a kormányzat képviseletében delegálnak valaki mást, ez azonban nem történt meg.

Fodor Gábor már a vita elején hangsúlyozta, hogy a Magyar Liberális Párt nemet mond a centralizációra, hiszen nincs szükség olyan döntésre, amely az állam szerepét értelmetlenül növeli. A Liberálisok az önállóságra épülő önkormányzatokat támogatják, azt a rendszert, amely arra épül, hogy a helyi ügyeket helyben kell elintézni, és amelyhez helyi forrásra is szükség van.

A pártelnök szerint az önkormányzati rendszer fennmaradásának fontossága az oktatásban is mérhető, és amik az oktatás területén történtek, azok lázálommal érnek fel. A Modern városok program során pedig – amelynek felügyeletét egyébként Kósa Lajosra bízták – Orbán Viktor úgy járta az országot emelt fővel, mint aki királyként kegyet oszt.

Molnár Gyula szerint a hatalomtól nem áll távol, hogy korlátozza a szuveneritást. A fékek és ellensúlyok rendszerével szemben centralizálásra, a jogok korlátozására törekednek. Az MSZP elnöke olyan technikákat említett, amivel lehet korlátozni az önkormányzatiságot, többek között a pénzcsapok irányításával vagy a hatáskörök átalakításával, a Fideszre pedig mindkettő jellemző.

A pártelnök Fodor Gáborhoz hasonlóan kiemelte, hogy a települések egyetlen fennmaradási lehetősége az önkormányzati rendszer, amelynek hiányában könnyen megpecsételődhet a helységek sorsa. „Nem megszüntetni, megerősíteni kell a rendszert, ahogy a fennmaradáshoz szükséges forrásokat is” – fogalmazott.

Hegedűs Lórántné azzal kezdte: a kormányzat szerint az a hatékony rendszer, ha minél kevesebb önkormányzat van Magyarországon. Járásközpontokban gondolkodnak, szerintük elég a 200 önkormányzat az országban. A Jobbik önkormányzati képviselője felvetette, tisztázni kell, hogy ez sok vagy kevés. Szerinte nem véletlenül van ennyi, történelmi örökségünk része, ezért is kell fenntartani ezt a rendszert. Pécs kapcsán megjegyezte: nem válságstábra van szükség, hanem válságköltségvetésre, a kormányzat azonban takargatni akarja a valódi helyzetet.

Gerstmár Ferenc szerint a rendszerváltás legnagyobb vívmánya az önkormányzatiság volt, melynek létezése azonban pénzkérdés. A szocialista kormány bírálataként elmondta: szerinte az önkormányzatok már 2010 előtt legyengültek, hiszen nem kaptak megfelelő támogatást. A valódi fordulat azonban 2010 után jött, amikor a Fidesz markánsan rátette a kezét az önkormányzatokra. Kérdés, hogy a korábbi hibákért vállalja-e valaki a felelősséget, hiszen az adósságok azóta is újratermelődnek – tette hozzá. Az LMP képviselője egyetértett Fodor Gáborral abban, hogy Orbán Viktor kiskirályként osztogat pénzt a Modern Városok Program keretében, ami mára odáig fajult, hogy Szombathely polgármestere a stadion átadóján kijelentette: rendesen kell viselkedni az ajándékért. Gerstmár szerint ebből is látszik a személyi kultusz jelenléte, a kézi vezérlésű irányítás.

Fodor Gábor egyetértett az LMP-s politikussal abban, hogy meg kell erősíteni az önkormányzatokat, ehhez pedig egy jobb közigazgatási rendszerre van szükség. Gerstmár szerint arra is szükség van, hogy minden helységnek legyen polgármestere, választott képviselő-testülete és a falu fejlesztésével megbízott személy is. Úgy tarthatnánk vidéken, illetve Magyarországon a fiatalokat és az értelmiséget, ha mindenki azonos szolgáltatásokban részesülhetne – tette hozzá.

Hegedűs Lórántné abban látta a problémát, hogy sok helyi adósságból államadósság lett, például a távol maradt Kósa Lajos városának 25 milliárd forintnyi adósságát most is mindenki fizetheti. Kérdés, hogyan teszik majd államadóssággá a pécsi adósságot is – vetítette előre a jobbikos politikus. A képviselő szerint az is problémás, hogy már települési adót is kivethet a kormány, ami a helyi adók speciális formája, és bármire kivethető, amit a polgármester, vagy a képviselőtestület éppen kitalál. A feladatfinanszírozás szerint mindig kell lennie helyi adónak, holott már nincs is mit megadóztatni, hiszen az embereknek nincs jövedelme.

Molnár Gyula és Fodor Gábor abban is egyetértett, hogy a kormány leváltása után újra kell építeni a teljes önkormányzati rendszert.  A vita végén a kérdések során sorra bukkantak fel  olyan helyi problémák, melyek mind arról szóltak, hogy a centralizáció, a munkaerő- és a szolgáltatások hiánya miatt jelentős az elvándorlás, sőt, a kivándorlás. Nemes Balázs, a pécsi Momentum elnöke a köztévé kameráin keresztül tette fel a kérdést a távol maradt Kósa Lajosnak: miért degradálják az önkormányzatokat városüzemeltetési cégekként? Az egyik hozzászóló megjegyezte: nagyon nehéz helyben tartani a fiatalokat, és a végén lehet, hogy „a madárfüttyön kívül” nem marad semmi érték vidéken. A felmerülő panaszok ellenére az egyik hozzászóló azt mondta: az is csoda, hogy két pártelnök, illetve további két nagy párt képviseletében megrendezhették ezt a beszélgetést, de az igazi csodára még várni kell Pécsen.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK