Belépek a Pártba
18 június
2019
HÍR
2614 látogató

Dagad a botrány a hernádi sportpálya kerítése körül – Kamatostul követeli vissza a TAO-támogatást az MLSZ a Hernádi Sportegyesülettől

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) tájékoztatása szerint a sportszövetség közel húsz millió Forintot követel vissza a Hernádi Sportegyesülettől (HSE) a korrupciós botrányba fulladt TAO-támogatás miatt. A HSE szabálytalanul használta fel a közpénznek számító pályázati pénzt: a hernádi sportpálya kerítésére szánt összeget a tervezett beruházás teljesítése nélkül fizették ki a nyíregyházi M&N Fogtechnikai Bt-nek. A közpénz elköltésre került, a kivitelező eltűnt, a kerítés a mai napig sem épült meg. Az ügyben a NAV Bűnügyi Főigazgatósága folytat nyomozást a Liberálisok feljelentése nyomán.

Chladek Tibor, a Liberálisok Pest megyei elnöke fordult közérdekű adatigényléssel a Magyar Labdarúgó Szövetséghez, amelyben arra a kérdésre várt választ, hogy az MLSZ rendben találta-e a Hernádi Sportegyesület TAO-pályázatának elszámolását.

Június 17-én megküldött válaszában dr. Vági Márton, az MLSZ főtitkára arról tájékoztatta a liberális politikust, hogy az MLSZ összesen 14.747.435 Ft támogatást utalt át a HSE részére. Tekintettel arra, hogy a szövetség álláspontja szerint a támogatás felhasználásának jogszerűsége nem minden esetben volt megállapítható, az MLSZ a felszámított büntető kamatokkal és a jegybanki alapkamattal összesen 18.491.682 Forint visszafizetését írta elő a HSE számára. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a TAO-támogatás több mint háromnegyed részéről, 11.281.282 Forint összegről semminemű elszámolást nem küldött a HSE az MLSZ részére (ez nagyságrendileg a soha meg nem épített kerítés kivitelezésre az M&N Fogtechnikai Bt. részére előlegként, szabálytalanul átutalt összeg), ezért a szövetség álláspontja szerint jogosulatlanul igénybe vett támogatás esete forog fent.

Ahogy az Chladek Tibor oknyomozó munkája és az általa tett büntetőfeljelentés révén már korábban napvilágra került, a HSE teljesítés nélkül kifizette a kerítés felépítésére szánt TAO-támogatás jelentős részét a nyíregyházi M&N Fogtechnikai Bt-nek, amely cég egyébként korábban semminemű építőipari referenciával nem rendelkezett. A nyíregyházi cég a szabálytalanul előre megkapott közpénzzel köddé vált, a kerítés sosem épült meg – igaz a tervezett kerítés egy részét Hernád Nagyközség Önkormányzata saját forrásból megépíttette.

Az ügy kapcsán Chladek Tibor – aki a Liberálisok és az MSZP közös hernádi polgármester-jelöltje lesz az őszi önkormányzati választások során – elmondta, hogy a település múltját tekintve példátlan korrupciós botrányról van szó, nem véletlenül folytat a NAV Bűnügyi Főigazgatósága nyomozást az ügyben jelentős összegű vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával. “A település lakossága azért hálás lehet az önkormányzatnak, hogy az elbontott régi kerítésnek legalább egy szakaszát saját forrásból megépítette, ezáltal megszüntetve a balesetveszélyes helyzetet a sportpálya Köztársaság úti szakaszán. Azonban kérdéseket vet fel, hogy a sportpálya tulajdonosaként a helyi önkormányzat tudatában volt-e a TAO-pályázat felhasználása során megvalósult bűncselekménynek, és amennyiben igen, úgy miért nem tett feljelentést?” – fogalmazott a liberális politikus, aki kijelentette, hogy a korrupciómentes közélet, a közpénzek felhasználásának átláthatóvá tétele valamennyi hernádi lakosnak az érdeke.

Miklósi László hernádi önkormányzati képviselő, aki a botrányba fulladt TAO-támogatás idején a Hernádi Sportegyesület elnöke volt, s aki sajtónyilatkozatával elismerte személyes felelősségét a kerítés megépítésének elmaradása kapcsán, azóta távozott a HSE éléről. Az óriási összegű adósságot így a HSE jelenlegi vezetőségének kell majd visszafizetnie, ami hatalmas anyagi terhet jelent a települési sportegyesületnek.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK