Belépek a Pártba
24 február
2018
HÍR
504 látogató

Csalódást okozott az EU-csúcs – Egyetlen kérdésben sem született érdemi előrelépés

Bár a tegnapi informális EU-csúcstalálkozótól senki nem várt konkrét eredményeket, végleges megállapodásokat, a Liberálisok szerint még ehhez képest is csalódást keltett a brüsszeli találkozó. A reformjavaslatok  mindegyike elbukott; egyetértés elsősorban abban volt a résztvevők között, hogy mi ne legyen, és nem abban, hogy minek kellene lennie.
Ezek szerint 2019-ben nem lesz az európai parlamenti választásokon európai pártlista, a legerősebb pártcsalád megnevezett “listavezetője” nem lesz automatikusan az Európai Bizottság elnöke, és nem is kívánják egyesíteni a Bizottság elnökének és a Tanács elnökének posztját. A magyar kormány javaslatai is – ahogy az várható volt  – finoman szólva is hűvös fogadtatásban részesültek. Komolyan nem is tárgyalták azt a javaslatot, hogy a határvédelemre fordított állítólagos egymilliárd eurónyi összegnek legalább a felét térítse vissza az EU. Ezt az igényt egyébként már korábban Juncker bizottsági elnök is meglehetősen határozottan visszautasította. A “piros lapos eljárásra” vonatkozó magyar javaslat, amely a nemzeti parlamenteknek lehetővé tette volna, hogy megvétózzanak európai döntéseket, sőt bizonyos ügyek tárgyalását is, szintén elutasításra talált.
A hírek szerint a csúcstalálkozó  résztvevőinek többsége támogatta azokat a javaslatokat, amelyek a következő hétéves költségvetési keret támogatásait feltételekhez kívánják kötni. Ismeretes, hogy Merkel kancellár elsősorban a migrációs politikához kötné a támogatások folyósítását, míg Macron a jogállamiság állapotához. Meglepetést keltett, hogy sem a magyar, sem a lengyel kormányfő nem tiltakozott határozottan a javaslat ellen. Ezekben az ügyekben a végső döntés még messze van, a végeredményt ma még nem lehet megjósolni.
A Liberálisok sajnálattal állapítják meg, hogy a brüsszeli informális EU-csúcs nem vitt érdemben közelebb minket a megreformált Európai Unióhoz. Az EU nehéz helyzetét az is bizonyítja, hogy ma már azt is eredménynek tekintjük, ha az ellentétek nem éleződnek tovább.

 

Szent-Iványi István, a Liberálisok külügyi szakpolitikusa

 

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK