Belépek a Pártba
01 szeptember
2016
HÍR
760 látogató

Bősz Anett: Végveszélyben a szakképzés!

Magyarországon – a kormány állításával szemben – nem bevándorlási, hanem tanügyi válsághelyzet van. Az oktatási válság ma a legnagyobb probléma hazánkban, az egészségügy összeomlása mellett. A már hat éve tartó válság okozója a kormány. A krízis az iskolák minden szintjére, minden szereplőjére kiterjed. Az oktatási rendszerünk minden szereplője szenved: a gyerekek, a tanárok, a szülők és az intézményvezetők.

A parttalan, hatvan éve nem látott központosítás működésképtelenné tette az oktatás világát, az ideológiai nyomulás pedig elsöpörte a szakmaiságot. Ez az ámokfutás elsősorban politikai alapú, melynek civilek százezrei isszák meg a levét. A mai napon a kormányzat szintet lépett: a szakközépiskolákban és szakgimnáziumokban soha nem látott káosz köszöntött a pedagógusokra és a diákokra.

Ennek súlyos társadalmi következményei lesznek a jövőben. A szakiskolák és a szakgimnáziumok a középfokon tanuló diákok 60%-át tanítják. A szakképzés színvonala és kerettantervei miatt, ezek a fiatalok elveszítik a lehetőséget, hogy a felnőtt életükben hatással lehessenek a saját sorsukra. A szakképzésben ma 289.000 diák tanul. Minimálisan 150-200.000 család érintett ebben az ügyben, ami több mint félmillió érintettet jelent – pusztán a diákok oldalán.

A pedagógusok és az intézményvezetők is rosszul jártak. Van olyan iskola, érettségi tárgyakat tanító tanároknak csak a fele áll rendelkezésre, mivel a szakképzési centrumok nem írták ki a pályázatokat. Az eddig megjelent munkaanyagok súlyos hibákat és hiányosságokat rejtenek: órarendtervezéshez szinte használhatatlanok, a szakmai kerettanterv pedig egyetlen nappal az évkezdés előtt jelent meg. Ezek azt jelentik, hogy nem tudni, ki fog tanítani, mit és hogyan. Ha ez nem volna elég, a szakképzésben oktatók folyamatos megaláztatásokról és megfélemlítésről számolnak be.

A helyzet tarthatatlan. A mai napon postára adom az emberi erőforrások miniszterének és az oktatási államtitkárnak címzett levelemet, amelyben arra kérem őket, hogy haladéktalanul kezdjék meg tárgyalásaikat a szakmával, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljék a kialakított rendszer okozta katasztrófát. Ezen felül, a Liberális Párt a demokrata ellenzék pártjaival műhelybeszélgetések elindítását kezdeményezi, amelyben a szakma képviselőivel közösen keressük a megoldást a kialakult helyzetre.

 

Bősz Anett, ügyvivő, Magyar Liberális Párt – Liberálisok

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK