Belépek a Pártba
19 november
2018
HÍR
580 látogató

Bősz Anett négypontos javaslatcsomagot nyújt be a Parlamentbe a nők jogaiért

Bősz Anett, a Liberálisok országgyűlési képviselője Emmanuel Macron pártjának meghívására a múlt héten részt vett, és előadást tartott a Globális Női Fórum 2018-as világkonferenciáján, amely a nők közéletben és a gazdasági szektorokban való részvételét, egyenlőségét vizsgálta. A közel ezer résztvevőt számláló konferencián a Liberálisok politikusa egyedüli magyar előadóként a következőkről tartott előadást:

– Nők és férfiak egyenlőségéről nem beszélhetünk a magyar munkaerőpiacon, a nők ugyanis ugyanazért a munkáért jóval kevesebb fizetést kapnak, mint a férfiak.

– A gazdasági szektor felsővezetőinek mindössze 9 százaléka nő, noha az alumni kutatások évek óta azt mutatják, hogy a felsőoktatási intézményeinkben több nő és jobb eredménnyel végez.

– Politikai pozíciókban is szégyenletesen kevés a nő: a kormánypárti képviselőnők aránya mindössze 8 százalék, és a nők arányát az ellenzéki képviselőkkel együtt sem sikerült 12 százalék fölé tornázni.

A fenti problémák orvoslására a Magyar Liberális Párt négy pontos javaslattervet dolgozott ki:

  1. Az Isztambuli Egyezmény haladéktalan ratifikációjára van szükség, azoknak a nőknek a biztonsága érdekében, akiknek a testi épségük a saját otthonukban is veszélyben van.
  2. Megfelelő áldozatvédelemre, a távoltartás intézményének erősítésére, megyénként két védett ház létrehozására van szükség, melyek valóban titkosak és védettek maradnak az erőszaktevők előtt. Ennek érdekében Bősz Anett több ellenzéki képviselő támogatásával közös határozati javaslatot nyújt be.
  3. A szülészeti erőszak felszámolásának érdekében szakértőkkel, civil szervezetekkel való egyeztetésre, az Emmi nyitottságára, valós statisztikai adatokra és a szakszemélyzet megfelelő továbbképzésére van szükség.
  4. A munkapiaci diszkrimináció felszámolásáért A. Bősz Anett törvénymódosító javaslatot nyújt be, amely a GYED egyenlő arányban való felvételére ösztönözné a fiatal szülőket, anyagi értelemben így egy család akkor járna a legjobban, ha az apa és az anya ugyanannyi időt marad otthon a gyermekével. BÚj típusú magánbölcsőde rendszerre van szükség, az állami ellátórendszerek ugyanis rugalmatlanságuk miatt nem segítik a fiatal szülők bérmunkapiacra való dinamikus visszatérését. Az új típusú bölcsődék működtetését adóvisszaigénylésből tudnák finanszírozni a cégek.

A Liberálisok remélik: a nők egyenjogúságát biztosító határozati és törvénymódosító javaslathoz a képviselők minél nagyobb számban csatlakoznak, annak érdekében, hogy az ellenzéknek végre legyen esélye változtatni a kormány macsó politikáján.

 

Bősz Anett négypontos javaslatcsomagjáról szóló sajtótájékoztatóját élőben közvetítettük a Facebookon:

A Globális Női Fórumon egyedüli magyar előadóként a magyar nők helyzetéről beszéltem, a női egyenjogúság ugyanis közel sem tart ott, ahol kellene. Jelenleg is több László ül az Országgyűlésben, mint nő. A Liberálisok ezért fogalmaztak meg négy lépést a női jogokért. Sajtótájékoztatóm a Parlamentben:

Közzétette: Bősz Anett – 2018. november 19., hétfő

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK