Belépek a Pártba
06 május
2019
HÍR
435 látogató

Bősz Anett: Meg kell semmisíteni a Taigetosz-törvényt!

Ugyan az első osztályba beiratkozó diákok létszáma folyamatosan csökken, az SNI-s tanulók évről évre többen vannak, így egyre több tanulónak van szüksége fejlesztő- vagy gyógypedagógusra, pedig közülük gyakorlatilag senkit sem lát szívesen a „normális” iskolarendszer. A pedagógusok egyébként is túlterheltek, fejlesztőpedagógusból és gyógypedagógiai asszisztensből is hiány van.

Sok SNI-s és BTMN-es gyereket az iskola egyszerűen rossz gyereknek minősít: tanáraik vagy nem tudják, vagy nem akarják az érdekükben máshogy alakítani a napirendet, holott a szülők mindent megtennének azért, hogy gyerekük beilleszkedhessen az iskolába. Sok családnak van olyan élménye, hogy ugyan gyereküknek papírja van arról, hogy sajátos nevelési igénye miatt más módszerekkel kéne tanítani, és foglalkozni vele, mintha a tanáraik szándékosan belerúgnának ezekbe a gyerekekbe.

A Taigetosz-törvény miatt a BTMN-es gyerekek még rosszabbul jártak, mint SNI-s társaik: előbbiek számára a törvény még azt sem teszi lehetővé, hogy akár csak időlegesen felmentést kapjanak az osztályzás alól, vagy egyéb bánásmódban részesítsék őket, holott sokukon egy rövid időszak is segítene, amíg leküzdik saját nehézségeiket, és újra lépést tudnak tartani társaikkal.

Az, hogy az egyébként is túlterhelt pedagógusok, sok esetben maguk is büntető iskolarendszerben szocializálódtak, még rosszabb helyzetbe hozza az SNI-s és BTMN-es gyerekeket. Van olyan sajátos nevelési igényű gyerek, akit a tanárai egyszerűen fogyatékosnak neveznek, és folyamatosan büntetnek. Ezzel az a gond, hogy ezeknek a gyerekeknek csak abban az esetben lenne esélyük normális kerékvágásba terelni az életét felnőttként, ha gyerekként több odafigyelést, és szakmailag megalapozott bánásmódot tanúsítanának feléjük. Egyre több ilyen kis honfitársunk van.

Ideje volna, hogy a nyitottság, a szakmai érvek és az empátia vezesse az oktatási rendszer vezetőit, amikor az sajátos nevelési igényű, valamint a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő gyerekek jövőjét határozzák meg. A jelenlegi hozzáállással és szakmai háttérrel ugyanis tömegeket tesz tönkre már az általános iskola befejezése előtt. Senkinek sem érdeke, hogy ez történjen.

Ideje a Taigetosz-törvényt megsemmisíteni. Ideje megfelelően bérezni a gyógypedagógiai asszisztenseket, és a pedagógiai szakszolgálatok munkatársait. Ha ez nem sikerül, sosem lépünk előre olyan gyerekek ügyében, akik nem jobbak vagy rosszabbak a társaiknál. Csak mások. Ha megfelelően foglalkozunk velük, a másságuk felszámolható, és marad helyettük egy olyan egyéniség, aki majd adni tud a környezetének.

Ha elveszünk ezektől a gyerekektől, mielőtt felnőnek, tönkre tesszük őket.

 

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok országgyűlési képviselője

 

Meg kell semmisíteni a Taigetosz-törvényt! Ne vegyük el az sajátos nevelési igényű gyerekek jövőjét!

Közzétette: Bősz Anett – 2019. május 6., hétfő

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK