Belépek a Pártba
15 október
2018
HÍR
1175 látogató

Bősz Anett határozati javaslatot nyújt be a fogyatékkal élők jogegyenlőségéért

A Magyar Liberális Párt a jogtudatosság hónapján, a látássérültek és a fehér bot napján határozati javaslatot nyújt be a fogyatékossággal élők életminőségének javulása érdekében – jelentette be Bősz Anett mai sajtótájékoztatóján.

A Liberálisok országgyűlési képviselője elmondta: a párt az október 1-én indított jogtudatosság hónapjának harmadik témahetében a fogyatékkal élőkkel foglalkozik. Ma hazánkban a családtagokkal együtt 400 000 ember érint a fogyatékkal élők, köztük a vakok és gyengén látók problémája, akiknek mindennapos nehézségeire a fehér bot világnapja hívja fel igazán a figyelmet, és emlékeztet arra, miért fontos tenni az akadálymentesítésért – fogalmazott Bősz Anett.

„Egy kerekes székes embert nem a mozgássérültsége tesz fogyatékossá, hanem a lépcső, ami mellé nem építettek rámpát, vagy mozgássérült liftet. Egy vakot vagy egy gyengén látót az tesz igazán fogyatékossá, ha nincs megfelelő vakvezető sáv a járdán, vagy ha hangjelzés nélküli lámpák miatt minden kereszteződésben segítséget kell kérnie” – magyarázta az országgyűlési képviselő. „Az értelmi fogyatékosok nem szellemi fogyatékosok, nem a lelkük, hanem az értelmi képességeik síkján indulnak hátránnyal ép társakhoz képest, ezért különösen fontos értő gondoskodással körülvenni őket. A siketeknek és nagyot hallóknak megfelelő feliratozással vagy jeltolmáccsal lehetőségük nyílhat a teljes életre” – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Bősz Anett összegzésként arra hívta fel a figyelmet, hogy szemben a nyugat-európai gyakorlattal sem a közlekedésben, sem az oktatási rendszerben, sem a munkapiacot szabályozó törvények szintjén, sem a mindennapi akadálymentesítés terén, sem lélektani értelemben nem sikerült Magyarországon az akadálymentesítés. A Liberálisok ezért nyújtják be a fogyatékkal élők jogegyenlőségéért azt a határozati javaslatot, amely arra kötelezné az Országgyűlést, hogy:

  1. mihamarabb fektesse le a távmunkát előnyben részesítő vállalatok ösztönző-rendszerének alapjait,
  2. segítse a fogyatékossággal élők integrált oktatását,
  3. a fővárosban, a megyeszékhelyeken, a megyei jogú városokban, a forgalmasabb kereszteződésekben hangjelzéssel ellátott lámpák, vakvezető sávok kialakításával tegye teljes körűvé az akadálymentesítést,
  4. hívjon életre egy ingyenes szolgáltatást 0-24 órában elérhető telefonvonallal és segély email címmel, amin a fogyatékkal élők célirányosan bejelenthetik az őket ért jogsérelmeket.

“Nem hagyhatjuk, hogy a fogyatékkal élőket nap mint nap jogsérelem érje, hogy az alapvető emberi jogokat nap mint nap semmibe vegye az Orbán-kormány. Merjünk szólni,  merjünk tenni a jogegyenlőségünkért – egy szabad, demokratikus, európai Magyarországért” – zárta sajtótájékoztatóját Bősz Anett.

Bősz Anett sajtótájékoztatóját élőben közvetítettük a Facebookon:

https://www.facebook.com/boszanett.blogja/videos/1797320367061764/

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK