Belépek a Pártba
11 május
2018
HÍR
658 látogató

Bősz Anett első parlamenti felszólalása

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok ügyvivőjének, országgyűlési képviselőjének első parlamenti felszólalása:

 

Tisztelt Elnök úr, tisztelt Ház!

Jó volna, ha a mai vitán a kormánystruktúra mellett, másról már nem volna kötelességünk beszélni. A Liberálisok hagyományai szerint, a kormánystruktúra kialakítása a mindenkori kormány hatásköre, amelyet ellenzékiként elfogadunk.

Azonban, a mai napon kötelességünk felszólalni, és szót emelni az ellen a szemlélet ellen, amelyben az Orbán-kormány két cikluson át szervezte munkáját, és irányította az országot.

A kormány struktúrája ugyan némiképp átalakul az elmúlt négy évhez képest, de a vezérelv ugyanaz marad: a miniszterelnök kezében összpontosul minden, a minisztériumok pusztán végrehajtók. A magyar kormányzati struktúra és működés túlontúl központosított, de ennél nagyobb baj, hogy nem hordozza magában a XXI. század kihívásaira adandó válaszok keresését.

A társadalmi folyamatokból és az itt előttünk heverő új kormányzati struktúrából is látható, hogy ez a kormány egy országméretű skanzen berendezésére vállalkozott. Miközben az európai társaink megértették az új világrendhez való alkalmazkodás kötelezettségét, ennek megfelelően alakítottak ki kormányzati struktúrákat és társadalomszervezési irányelveket. Magyarország visszalépett a társadalomfejlődésben és az államszervezet építésében.

A globalizációs folyamatok sikeresen működő, önigazgatásra képes régiókat kívánnak. Emiatt Európai Ügyekért és Regionalizációért felelős minisztériumra van szükség. A klímaváltozás és a természeti kihívások kezelése, önálló Környezetvédelmi Minisztériumot kíván. 2018-ban, egy kis nyitott gazdaság külgazdaságát külön kezelni a nemzetgazdasági folyamatoktól, végzetes hiba. A nemzetközi trendekhez való alkalmazkodás lételeme Magyarországnak. Már a kormánystruktúrából is kiolvasható, hogy a kabinet célja ezzel ellentétes.

Üdvözlendő, hogy létrehozták az Innovációs és Technológiai minisztériumot, ugyanakkor a IV. ipari forradalomba való belépés elengedhetetlen eleme a minőségi oktatási rendszer, amelyben jövő generációi nem pusztán a technológiát tudják használni, de a saját fejüket is. Ehhez önálló Oktatási Minisztériumra és a szabadság eszméjére is szükség van.

Az új világrend a globális partnerségről szól. A nélkülöző milliók, akik ebben az országban élnek, ma sem méltóságukban, sem jogaikban, sem esélyeikben nem egyenlők a társadalom szerencsésebb felének tagjaival. Az ő felemelkedésük nem pusztán erkölcsi kötelesség, de össztársadalmi érdek is. Végső gondolatom tehát, hogy egy ilyen társadalmi krízisben minisztériumot kell létrehozni az esélyegyenlőségnek.

A fentiek hiánya miatt a Magyar Liberális Párt nem tartja elfogadhatónak a kormányzati struktúrát.

 

Bősz Anett felszólalásáról készített videófelvételért kattintson ide!

 

MTI Fotó: Kovács Tamás

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK