Belépek a Pártba
05 december
2014
HÍR
769 látogató

Bodnár Zoltán: Újabb állomásához ért a kormány bank-rablás sorozata

Hiába beszél Orbán Viktor magyar érdekről, egyértelmű, hogy a kormánynak a külföldi tulajdonú, nem baráti pénzintézetek kiszorításával semmi más terve nincs, mint az, hogy a bankpiacot újraossza, méghozzá saját érdekkörein belül.

Az első nagy bankrablás a takarékszövetkezetek és a Takarékbank átjátszása volt. Az MKB megvásárlását éppúgy, mint most a Budapest Bank felvásárlását  a Kormány a bankrendszer magyar tulajdoni többségének biztosításával indokolta, de nem titkolja azt a szándékát, hogy rövid időn belül belföldi magánbefektetőknek adja tovább ezeket a bankokat. A Kormány ezeket a vásárlásokat csak az államadósság növelésével tudja finanszírozni.

Szakmai tévedés azt gondolni, hogy a többségi magyar tulajdonú bankszektor Magyarország érdeke lenne. Jó példa erre a 2008-as válság és Írország esete, ahol a többségében állami tulajdonú bankszektort az ír államnak kellett kihúznia a válságból súlyos gazdasági erőfeszítések árán. Hazánkban ugyanezt a válságot nem az állam, hanem a külföldi anyabankok finanszírozták, amelyek 1000 milliárd forintot pumpáltak magyarországi leánybankjaikba, így biztosítva azok tőkeellátottságát. A Széchenyi Bank esete jól példázza, hogyan működik egy tisztán belföldi, részben állami tulajdonban álló bank.

Peter Kraljic, neves gazdasági tanácsadó éppen a Figyelő mai számában beszél arról, hogy az állami tulajdon csak akkor fenntartható a bankrendszerben, ha a legjobb szakembereket ültetik a menedzsmentbe, és a kormány felelős tulajdonosként nem szól bele a szakmai működésbe. Mint mondta, Szlovénia keservesen megfizetett ennek a felismerésnek a hiányáért, a rossz hitelek állománya elérte a GDP felét, növekszik az adósság, 5 milliárd eurót kellett beletenni a bankrendszerbe, ami súlyos terhet jelentett  az egész szlovén gazdaságnak.

Amennyiben a hazai bankszektor többségében magyar kézbe kerül, úgy egy gazdasági válság esetén a magyar kormány lesz kénytelen konszolidálni a bankrendszert, méghozzá a magyar adófizetők pénzéből.

Bodnár Zoltán, az MLP gazdaságpolitikai főtanácsadója

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK