Belépek a Pártba
27 október
2015
HÍR
630 látogató

Bodnár Zoltán: El a kezekkel a BÉT-től!

A Liberálisok felszólítják a Magyar Nemzeti Bank vezetését, hogy hagyjon fel a Budapesti Értéktőzsde megvásárlására vonatkozó beteges terveivel.

Nagy Márton, az MNB alelnöke egy mai konferencián megerősítette, hogy szándékukban áll megvásárolni a BÉT-et. A Matolcsy és baráti köre által vezetett jegybank folyamatos szereptévesztésben van, teljes a zűrzavar a jegybank vezetőinek fejében. Ennek két oka van. Egyfelől Matolcsy még mindig gazdasági csúcsminiszternek képzeli magát, és nem érti vagy nem fogadja el, hogy a jegybanktörvény hol húzza meg a központi bank felelősségi és hatáskörének határait. Másfelől nem érti vagy nem szereti a piacgazdaságot, annak működését. Szíve szerint visszahozná a szocializmus központi tervutasításos gazdasági rendszerét, ahol a jegybank, mint új ,,tervhivatal” előírhatná a bankoknak, hogy kinek, mennyit és milyen kamattal hitelezzenek, a tőzsdének, hogy milyen cégeket és milyen feltételekkel vezessenek be a tőkepiacra, a vállalkozásoknak, hogy mikor lépjenek tőzsdére.
Csak az állami tulajdon mindenhatóságába vetett rendíthetetlen hite vezetheti Matolcsyékat arra, hogy az képzeljék, az ő dolguk megmondani, milyen legyen a bankszektor szerkezete vagy éppen a tőzsde működése.

“Ilyen erős tuljdonosa talán még soha nem volt a tőzsdének” – előlegezte meg Nagy Márton a BÉT megvásárlását. A Liberálisok remélik, nem is lesz. Matolcsy és baráti köre eddig is két kézzel szórta az adófizetők pénzét alapítványokra, ingatlanok, műkincsekre, a gyűjteménybe most éppen a BÉT-et akarják megszerezni. Ez a lépés azonban kifejezetten ellentétes a jegybanktörvény rendelkezéseivel. Az MNB-nek nincs olyan törvényben meghatározott feladata, amelynek ellátásához szükséges lenne a tulajdonosi szerepvállalás a Budapesti Értéktőzsdében.

Bodnár Zoltán, gazdaságpolitikai szakértő

 

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK